Кои са амбивертите и дали сте един от тях?

амбиверт
Снимка: iStock

Щраквате върху забавен интернет тест: „Интроверт ли сте или екстроверт?“ Мислите, че това трябва да е лесно. Но след това въпросите изглеждат някак неясни. Помолен сте да избирате между това да прекарате уикенда си в ходене по партита и барове или да се скриете вкъщи и да гледате сериали. Чувствате, че нито една от двете ситуации не ви подхожда. И това е напълно нормално, защото може би просто сте амбиверт.

Какво е амбиверт?

Не, това не е нещо средно между амфибия и отвертка, а златната среда между екстроветното и интровертното поведение. Амбивертът е човек, който не е нито интроверт, нито екстроверт, а по-скоро комбинация от двете. (Като бързо опресняване, психиатърът и психоаналитик Карл Юнг популяризира термините интровертност и екстровертност през 20-те години на миналия век, въпреки че съвременното разбиране и употреба не са същите като оригиналната концепция на Юнг.)

Ако екстровертите черпят енергия от това, че са около хора, а интровертите черпят енергия от самотата, амбивертите са някъде по средата. Личностни черти като екстровертност и интровертност се намират в спектър.

Въпреки че разговорът около типовете личности обикновено се съсредоточава върху интровертите и екстровертите, амбивертите вероятно са много по-често срещани, отколкото си мислите. Психологът Адам Грант казва пред Wall Street Journal, че амбивертите съставляват между половината и две трети от населението, което означава, че мнозинството от хората всъщност са амбиверти.

5 признака, че си амбиверт

Ако не можете да прецените дали спадате към отбора на амбивертите, съдейки само от описанието на този тип социално поведение, ето 5 признака, с които се характеризират тези хора:

1. ЛЕСНО СЕ АДАПТИРАТЕ КЪМ СИТУАЦИЯТА, В КОЯТО СЕ НАМИРАТЕ

Ако екстровертите са социални пеперудки, а интровертите са вълци единаци, амбивертите са хамелеони. Тъй като се наслаждават на партита и време насаме в различни моменти, те се чувстват комфортно и в двете ситуации.

2. НЯКОИ ХОРА ВИ ОПИСАТ КАТО ОБЩИТЕЛНИ, ДОКАТО ЗА ДРУГИ СТЕ ТИХИ

Знаете, че има определени хора, с които можете да говорите пет секунди, преди да можете уверено да кажете: „О, тя е екстроверт“ (или пък интроверт)? Амбивертите са по-трудни за разгадаване и в зависимост от типа взаимоотношения, които имат с хората, могат да ги класифицират като свръхсоциални или по-сдържани. Например, ако някой ги познава само от ходенето на същия клас по йога в сряда вечер, може да си помисли, че са интроверти въз основа на това колко естествено изглеждат в спокойна ситуация. Ако някой друг ги познава само в контекста на приятелските кулони и нощните партите, може да приеме, че са екстроверти.

амбиверт
Снимка: iStock

3. ЧУВСТВАТЕ СЕ УДОБНО ДА РАБОТИТЕ В ЕКИП ИЛИ САМОСТОЯТЕЛНО

Що се отнася до работната среда, амбивертите, въпреки че вероятно си имат предпочитания, умеят да правят нещата сами или с други. Това, разбира се, може да бъде огромен актив, когато става въпрос за повишение или нова работа. Те работят добре с другите, но това не е задължително.

4. ОБИКНОВЕНО СТЕ ЩАСТЛИВ ОТ ПЛАНОВЕТЕ СИ ЗА УИКЕНДА

Амбивертите често са много наясно със себе си, което означава, че знаят точно колко общуване им е необходимо. Нека помислим за плановете за уикенда: Ако сте интроверт, може да се разочаровате след уикенда, ако сте имали твърде много планове и не сте успели да презаредите правилно социалната си батерия. Ако сте екстроверт и не сте успели да постигнете всеки социален ангажимент, който искате, може да се почувствате така, сякаш сте пропуснали време за хората около вас. Въпреки че със сигурност ще има моменти, когато амбивертите са или свръхстимулирани, или недостатъчно стимулирани, много по-лесно е да намерите правилния баланс, когато пред вас има редица различни сценарии.

5. МОЖЕТЕ ДА БЪДЕТЕ СУПЕР НЕРЕШИТЕЛНИ

От друга гледна точка, на амбивертите може да им е трудно да вземат решения, тъй като могат да бъдат почти сигурни, че ще се чувстват комфортно в куп различни ситуации. При възможност да излязат в петък вечер или да останат вътре, интровертът или екстровертът обикновено ще вземат решение доста лесно. Тъй като знаете, че харесвате всяка от тези опции, може да ви се стори по-трудно да направите избор.

амбиверт
Снимка: iStock

Какви са силните страни на амбивертите?

Амбивертите наистина могат да процъфтяват, ако се научат да използват силните страни както на своята интровертна, така и на своята екстровертна страна. Те често са гъвкави и адаптивни, което ги прави способни да се справят с много различни типове личности. Освен това, амбивертите са с предимство, когато става дума за това как да разчетат дадена ситуация - докато екстровертът или интровертът може да не разбират напълно или да обмислят как ще бъдат приети, човекът амбиверт знае кога да говори и кога да мълчи.

Какви са слабите страни на амбивертите?

Амбивертите имат склонност да бъдат самокритични и нерешителни. Те също така понякога се борят да намерят баланса между интровертните и екстровертните части на своята личност. Да кажем, например, че правите планове с приятели, докато се чувствате особено екстровертни, но когато настъпи денят на плановете, вашата интровертна страна се страхува да бъде социална.

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

 

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти