Специално

Кои храни и напитки влияят на обонянието ни

интуитивно хранене
Снимка: iStock

Правило ли ви е впечатление, че урината мирише по странен начин, след като сме яли аспержи? А питали ли сте се защо чесънът оставя лош дъх? Много хора казват, че вкусът на портокаловия сок непосредствено след миене на зъби е отвратителен. Документалната поредица „Знаеш ли как?” по канал „Da Vinci”, който е част от EON Kids – част от ТВ платформата на EON, разкрива любопитни тайни, за които вероятно не сте и подозирали, или поне не сте се замисляли. В един от епизодите науката разкрива как някои храни и напитки влияят на обонянието ни.

Вижте пълна информация за пакетите EON LIGHT, EON FULL и EON PREMIUM ТУК

Изследовател прави научен експеримент. В него се тества урината на морски свинчета, които са яли аспержи. Резултатите показва, че метанетиолът е в по-високи количества, а той има специфична миризма на кисело зеле. Въпреки тази миризма, зеленчукът е много полезен.

Защо чесънът мирише толкова силно и усещаме вкуса му цял ден след консумиране? В състава му има вещество, наречено алин. По същество алинът няма мирис, но веднага след сдъвкването му или нарязването на чесъна, той се преобразува в алицин. Човешкото тяло не може да усвои алицина, затова дъхът ни може да мирише на чесън дори след 48 часа. Молекулата влиза в урината ни, белите дробове, дори потта.

Пастата за зъби измива много от вкусовите клетки, които се намират върху езиците ни. По този начин след миене вкусът на добре познати ястия и питиета може да ни се стори различен. Ментолът в пастата пък потиска сладкия вкус.

Супер забавление и безопасна среда за деца EON Kids:
EON за деца – част от абонаментните пакети на 
EON, е забавна и безопасна дигитална среда, която децата лесно управляват сами. Телевизионните канали и съдържание са специално подбрани за деца. Можете да създадете EON профил на вашето дете според неговата възраст, платформата дава възможност и за създаване на множество детски профили със забавна картинка за аватар. С EON TV детето ви ще се наслади на избрано съдържание на всички устройства.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти