Книговище: "Мисията ни е да помогнем на децата в България да откриват удоволствието в четенето, да раснат критично мислещи млади хора и добри граждани

Промяната
Снимка: NOVA / Красена Ангелова

Искра Джанабетска, Десислава Гаврилова и Яна Генова са основателите на платформата Книговище, която насърчава четенето сред деца чрез игрови модели. В петото издание на ПРОМЯНАТА стават финалисти, а днес развиват и първата информационна медия за подрастващите – ВИЖТЕ. Тя предоставя на достъпен език новини за актуалните събития в обществото и науката, за гражданските процеси и демокрацията, възпитава критичното мислене и медийна грамотност.

Проблемът, с който се сблъсква Книговище, е, че българските младежи са сред най-нетолерантните към други култури, най-малко информирани за глобалните предизвикателства и най-малко креативни при предлагането на решения за тях.

Голямата цел на Книговище е да достигнат до възможно повече деца, в това число до тези от малките населени места. Създаването на устойчиви партньорства с общини, МОН и компании е ключово за достигането до деца от уязвими групи, запазване на безплатно и пощадено от реклами съдържание и път към идентифициране на предизвикателствата на учителите в преподаване на материала в училище. Екипът планира още създаването на ново съдържание и организиране на нов вид тематични състезания.

***

Защо решихте да кандидатствате отново за участие в 10-тото юбилейно издание на ПРОМЯНАТА?

ПРОМЯНАТА даде силен импулс за развитието на платформата за насърчаване на четивната, медийна и гражданска грамотност на децата, Книговище.бг, още в самото начало на проекта. Ценим високо всичко, с което ПРОМЯНАТА допринесе за „летящия старт“ на проекта ни – предоставената експертиза, защитената и стимулираща среда за инкубиране на нови идеи, медийното „усилване“ на това, което правим. Всеки етап от развитието на един иновативен и мащабен проект като нашия има своето предизвикателства. Имаме доверие, че именно ПРОМЯНАТА ни помага да огледаме и осмислим по-добре къде сме, къде искаме да стигнем и как да го направим.

Успяхте ли да изпълните целите си след първото участие в ПРОМЯНАТА и какви са новите проекти и цели, които сте си поставили този път?

Когато се включихме в първото издание на ПРОМЯНАТА, Книговище.бг беше все още само една идея на три неуморни ентусиастки (благодарим за доверието, оказано в аванс тогава!). Днес Книговище.бг е един завършен свят, в който децата се изграждат като критически мислещи бъдещи граждани, обикват четенето и знанието, научават за процесите в съвременния свят. Спечелихме като ползватели и „фенове“ на платформата хиляди деца, учители и родители, като непрестанно работим за разширяването на тази общност. Създадохме и развиваме като част от платформата и детската медия Вижте.бг. Доколкото целта на първото участие беше да развием платформата и да достигнем до първите нейни ползватели, да, това постигнахме. Оттам насетне обаче пътят ни към промяната на нагласите към четенето в свободното време и към изграждането на функционално и граждански грамотни критически мислещи граждани на страната ни е дълъг. Щастливи сме, че отново имаме ПРОМЯНАТА за временен спътник по този път.

Защо е важно децата ни да не растат в информационно затъмнение, а да ги въвеждаме в света на възрастните и да им показваме какво се случва не само у нас, но и по света по достъпен и подходящ начин?

Децата никога не растат в информационно затъмнение – покрай родителите си те чуват новините по радиото и телевизията, чуват разговорите на възрастните за нещата от съвременния свят. Неразбирането на причините за събитията по света, обаче, плаши децата. Затова е важно обективно, с уважение към способността им да мислят критично, да се „раздиплят“ историите от новините и да се представят на децата. Това стимулира любопитството на децата към „големите въпроси на големия свят“, желанието им да узнават още и още, развива критическото им мислене. Вярваме, че така те изграждат своеобразна „броня“, която да ги пази от фалшивите новини и от вярването в конспиративни теории и ги превръща в бъдещите активни граждани на страната ни.

Все по-често се говори за лошото влияние на онлайн средата върху деца и подрастващи. Но може ли онлайн пространството да бъде безопасно и полезно и по какъв начин? Имате ли практични съвети към родителите и как да упражняват контрол?

Онлайн пространството е новата среда за общуване с другите и за търсене и получаване на информация за света. Но както не оставяме без надзор децата на детската площадка, нито пък им позволяваме да се качват в колите на непознати, по същия начин трябва да създадем и безопасна онлайн среда за тях - среда, в която те постепенно да овладеят правилата за поведение онлайн, и да се научат да разпознават опасностите в мрежата. Редица изследвания еднозначно указват препоръчителното време за екранни занимания според възрастта на децата (забележете - екранното време включва и телефон, и телевизор, и компютър…), но също е важно да се знае, че използването на интернет и електронните устройства с образователна цел (в рамките на позволеното време) има положителен ефект за интелектуалното развитие на децата. Докато пасивното наблюдение и “скролване” е вредно поведение, интерактивното ангажиране с информацията развива интелекта и критическото мислене на децата. При заниманията с “Книговище” и “Вижте” децата биват стимулирани да четат повече книги и се учат да използват качествено журналистическо съдържание. Форматът и на двата проекта трайно възпитава критическо мислене, умение за осмисляне на текстове в различни жанрове и в крайна сметка - една добра гражданска и медийна грамотност във възраст, в която подобни подходи все още не се предлагат в училище.

Възпитава ли се любовта към книгите и четенето у детето и колко е важна ролята на родителя в изграждането на връзката с книгите?

Разбира се! Вярваме, че във всяко дете се крие читател, защото книгите носят толкова много истории, а децата обичат историите! Все пак е важно как ще им помогнем да овладеят четенето, защото в началото четенето е сложно за повечето деца. В мозъка се случват много промени в този процес - да се научат да различават буквите, да могат да ги свързват в думи, които да разпознаят сред тези, които са чували, и накрая да извлекат смисъла от тях - това е дълго и често много усилно занимание. Как родителите могат да помогнат този процес? Като им показват доколко те самите обичат книгите; като им носят историите от книгите по най-различни канали - четат им на глас, пускат им аудио книги, говорят много с тях (за да могат децата да усвоят още преди да могат да четат самостоятелен богат и активен речник); като дават на децата сами да избират книгите си и ги стимулират свободно да изказват мнението си за тях. За да научим децата да обичат книгите, е важно игра и книга да не се противопоставят. Именно това правим с Книговище и Вижте - стимулираме децата да си припомнят и осмислят прочетеното, да се съревновават в читателските си постижения, като така неусетно градим критическото им мислене и способността им за учене през целия живот.

С какво ПРОМЯНАТА промени вашия живот?

ПРОМЯНАТА ни даде начален тласък в реализирането на една мечта, която заживя толкова смислен живот, че се превърна в лична мисия за всяка от нас - да помогнем на децата в България да откриват удоволствието и важността на четенето, да раснат критично мислещи млади хора и добри граждани на бъдеща България.

За ПРОМЯНАТА

ПРОМЯНАТА е най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп, която се осъществява в партньорство с фондация Reach for Change България. Тя цели да подобри трайно живота на децата и младежите в България, като открива мотивирани социални предприемачи и им помага да реализират по устойчив начин идеите си за по-добро и сигурно бъдеще. От 2014 г. досега ПРОМЯНАТА е подкрепила 134 социални предприемачи и е помогнала на повече от 360 000 деца и младежи. За приноса си в развитието на благотворителността и иновативния си подход, ПРОМЯНАТА е отличена с над 16 престижни награди.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти