Кажи ми какво криеш, за да ти кажа кой си

Кажи ми какво криеш, за да ти кажа кой си
Снимка: Weheartit

Илиaна Смилянова

Човек не е това, което си мисли. Той е това, което крие. Казал го е Андре Малро. 

Всеки от нас е книга с много истории и герои. Тъжни и весели, успели и провалени, гневни и  милостиви, честни и лъжовни, удовлетворени и недоволни, щедри и стиснати, симпатични и отблъскващи, благи и жестоки.  

Това многообразие прави една книга интересна и търсена. И най-вече – истинска. 

Ненормална съм, мрънкам и не знам какво искам

Всяка сутрин в огледалото ни поглеждат хем познати, хем непознати очи. Нашите собствени. Ние никога не можем да се опознаем докрай, да предвидим реакциите си, симпатиите и антипатиите си. Да контролираме изцяло себе си и живота. Никога не можем да знаем със сигурност как ще се чувстваме със себе си в края на този ден, къде ще ни отведе той, с кого ще ни срещне и с кого ще ни раздели.

Снимка: Weheartit

Животът е приключение с неочакван край, а вълнението и вдъхновението са съставки, които го правят интересен и вкусен. И най-вече – истински.

Понякога се чувстваме добре в собствената си компания, гордеем се и сме доволни от себе си. Понякога сме неприятно изненадани и разочаровани, недоволни и гневни – пак на себе си. 

Защо не се родих глупачка?

Но винаги сме си ние. И в сянката, и в светлината си. И да се научим да не отричаме и да не загърбваме части от себе си е труден, но важен човешки урок. Да се научим да не се предаваме и да не предаваме себе си.

Снимка: Weheartit

Защото всеки от нас има не едно, а много лица, желания, мисли. Да отречем непознатата, неприеманата, нелицеприятната, нехаресваната част от тях е като да гледаме света с едно око, да го слушаме с едно ухо, да го обхождаме на един крак и да го докосваме с една ръка. Спорно е какво ще спечелим. По-ясно е какво ще изгубим. Истинността си. И обичта към цялата си същност.

А ако искаме да се променяме, да се облагородяваме и възпитаваме, е нужно да се обичаме. С безлюбие цвете не можем да отгледаме, камо ли човек. Гневът е сенчестата сестра на милосърдието, критичността – на толерантността, раздразнението – на търпението, омразата – на любовта, отхвърлянето – на приемането.

Не звънете на бившите в полунощ!

Да ги разполовим и разделим, като признаваме и показваме само едната половината, е като да разделим своите деца и да скрием в мазето онези, които не харесваме, от които се срамуваме, които недолюбваме. Това, че нещо е скрито, не означава, че не съществува, че не му отдаваме време и енергия, нито че другите не подозират за нашата тайна. 

Снимка: Weheartit

Ние имаме сетива един за друг. Чуваме се отвъд думите, виждаме се отвъд маските, докосваме се отвъд прегръдката и ръкостискането. И дори да не знаем какво точно крие човекът срещу нас, вътре в себе си усещаме, че не е цялостен. Че има и още нещо... И това „още нещо” е в цената на искреността, на истинността, на честността. Това е част от основата, върху която се изграждат истинските приятелства, истинските ни връзки със себе си и с другите.

Човекът не е само това, което крие. Но без онова, което крие, не може да бъде себе си. Защото да признаем, да приемем и да обикнем чудовището е единственият начин да дадем възможност на чудото да се прояви. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти