Какво губим, когато печелим... и обратно

Какво губим, когато печелим... и обратно
Снимка: netinfo

Крeмена Димитрова

Това лято се сблъсках с две чудесни книги, които макар и толкова различни, доста ме накараха да се замисля за това какво губим, когато печелим и обратното.

Бързам да уточня, че става въпрос за художествена литература, а не за психологически наръчници и популярни пътеводители из дебрите на човешката душа.

Двете книги са разделени от 60 години от издаването си, както и от един океан. Едната говори за женската психология на една еманципирана жена по време на Голямата депресия в Америка, а другата за мъжката психология на един влюбен в жена си до полуда мъж в Норвегия днес.

Авторът на първата книга е Джеймс М. Кейн и е по-известен като човекът написал сценария за култовия филм "Пощальонът винаги звъни два пъти", а другият е Нилс Фредерик Дал, съпруг на небезивестната Лив Улман, който също е сценарист и драматург.

"Милдред Пиърс" е класически роман, който бавно и детайлно ни потапя в света на една жена, която започва да изгражда себе си буквално от нищото, нещо повече – събира себе си от отломките на разбитото си сърце и засегнатото си его.

В съвременната екранизация на романа (минисериал, продукция на  HBO, 2011) ролята на героинята е поверена на Кейт Уинслет, която печели и престижната награда Еми.

Уинслет чудесно се вписва в образа на домакиня, която е изоставена от изневеряващия й мъж заедно с две деца и без пукната пара, но с желанието да стане независима и силна бизнес дама. 

Милдред Пиърс по нещо напомня на друга героиня на чаровната британка – Ейприл Уилър от "Пътят на промените". Мекотата на нейното излъчване на 100-процентова жена и респекта от нейния силен дух грабва веднага щом зърнете корицата на книгата и прочетете първите страници.

Историята е по американски завладяваща, но и подвеждаща. Всичко на пръв поглед изглежда като поредното доказателство за силата на мечтите и амбицията.

Действието се развива през 30-те, когато е изключително трудно за една жена да си намери работа, камо ли да има собствен бизнес. На жената се е гледало преди всичко като на домакиня, майка и красива компания на силните мъже, призвани да се справят с краха на икономиката и с разрухата на ценностите.

Странно е колко актуално звучат много от нещата, които Милдред преживява, опитвайки се да си отвори сама ресторантче и да си стъпи на краката.

Романът обаче надхвърля феминистичното разбиране за трудното израстване на жената в капиталистическия свят, защото се занимава с нещо много по-сериозно, а именно – как в търсене на сигурно материално бъдеще, изгубваме най-важното – любовта на близките си.

В случая с Милдред Пиърс това се оказва дори много повече – тя изгубва буквално едната си дъщеря, а другата – емоционално, малко по малко...

"Няма нищо, което човек не иска да замени за чувал празнота и кофа пепел" е реплика от "Миналото лято" от Нилс Фредерик Дал, която идеално пасва и на историята от американската книга.

Това, уви, е цената, която плаща човек, когато обича с цялата си душа. В изящния роман на Нилс Фредерик Дал любовта на мъжа е всеотдайна и всепоглъщаща. Авторът ни потапя в света на една интимност, която дава на мъжа основание за търсене на собствената идентичност.

Жената за него е всичко, дори само мисълта, че може да я изгуби, го превръща в никой. Точно затова борбата да я запази, да я има само за себе си води до неизбежен крах.

Една вила до прекрасно езеро, гора, разходки, плуване, едно радостно куче, вкусна храна, магична градина, бели лехи, цъфнали череши и много любов.

Почти идиличната картина на тази интимност сред прелестите на природата не може да не ни усъмни в своята истинност. И ето, че се появява неизменният трети.

Дали е само в мислите и страховете, дали е реален, дали е случайно пристигналият в селцето мъж или още по-случайно зародилият се живот, не е от значение, защото началото на края тегне още в първата целувка.

Тези две книги може и да не са типичното плажно четиво, разливащо се като разтопен сладолед по хавлията, но те са важни за всяка Edna от нас, която иска да бъде силна, красива, еманципирана и готова да посрещне всякакви трудности.  Те са огън и лед в коктейла на  нашите летни преживявания...

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти