Заедно, но не съвсем: всичко, което трябва да знаем за ситуационните връзки

В джунглата на необвързаните понякога е трудно да се ориентираме какво да очакваме от мъжа, с когото излизаме, както и накъде отиват отношенията ни.

Спазвай тези 4 ритуала, за да поддържаш интимността във връзката ти

Експертите по връзките обясняват как да разберете, че сте в такива отношения и какво да правите, ако се окажете във връзка, която все още не е дефинирана.

Ситуационната връзка е романтична уговорка, която съществува преди двама души да са провели разговора за определяне на връзката си.

В нея липсват ангажираност и свързаните с нея норми, етикети и очаквания.

Както споменахме, ситуационна връзка е общ термин, който включва всяка романтична връзка, която е недефинирана или неустановена. Човекът, с когото се срещате, не е ваш официален партньор, но не е и просто приятел.

„Вие сте някъде по средата, в по-непринудена връзка, но потенциално има някои неизяснени въпроси за това накъде отиват нещата“, добавят експерти.

Част от причината ситуационните отношения да са толкова популярни се дължи на възхода на онлайн запознанствата, твърди Кристи Чархутиан Кедериан,известен експерт по връзките.

„Приложенията за запознанства създадоха този парадокс на избора“, обяснява тя. „Имаме толкова много възможности, че е трудно да се обвържем с даден човек, защото когато отиде до тоалетната, можем просто да плъзнем и да открием още потенциални партньори.“

Редно ли е да простите изневяра? Тези знаци ще ви подскажат

Но все пак ситуационните отношения не са нещо задължително негативно. Подобна позиция ви дава време да опознаете някого, без да се чувствате принудени да вземете решение за сериозна връзка.

Така имате свободата да вземате решения и да приоритизирате живота си, без да се съобразявате с друг човек.

Затова и ситуационната връзка може да е удобна за определен етап от живота ви, докато все още не сте се устроили и не сте решили някъде искате да се развивате и дори къде да живеете.

Освен това се снема напрежението от постоянните очаквания към другия, които често пораждат проблеми в двойките.

От друга страна ситуационните връзки могат да бъдат разочароващи, защото има неяснота относно това какви са нормите между вас. Поради това хората понякога не са в състояние да определят нивото на интерес или желанията на потенциалния бъдещ партньор.

Взаимоотношенията, които не водят до сериозно обвързване, могат да създадат голяма доза безпокойство и несигурност.

В по-дългосрочен план, ако не преминавате през важни етапи във връзката си (т.е. да се срещате с приятелите или семейството на другия, да празнувате малки годишнини, да правите нови дейности заедно и т.н.), вероятно отношенията ви ще охладнеят.

Често се случва също да се окаже, че поне единият партньор има и други романтични интереси и връзки. Което не е ласкателно за никого, дори в неангажиращи ситуации.

Също така е възможно другият човек да изчезва от живота ви за известно време, тъй като реално вие нямате общи планове заедно. Често ситуационните връзки в крайна сметка се свеждат само до секса, а истинската интимност и споделеност с времето напълно изчезва. Освен ако нещата не се развият към нещо по-сериозно.

Според психолози ситуационните връзки могат да се превърнат в сериозни, но това не е сигурно. Ако усетите, че сте в подобни отношения, но те не ви задоволяват, е по-добре да проведете разговор с партньора си и да изясните какво иска всеки от вас.

Не забравяйте, че животът е твърде кратък, за да се задоволяваме с по-малко от това, от което наистина имаме нужда.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти