"Ефектът Скъли": Как това, което гледаш по телевизията, диктува бъдещето ти

скъли
Снимка: Getty

Алексия Петрова

Телевизията е присъствала в животите ни почти откакто се помним и продължава да съпътства неотлъчно ежедневието ни, макар и пречупена през призмата на онлайн ерата, която я промени завинаги. Събуждаме се и заспиваме с нея, посягаме към дистанционното, когато имаме нужда от развлечение, информация или просто от фон на това, което правим вкъщи. Телевизията обаче не е само дъвка за скуката ни, но и инструмент, който тихо и незабелязано оформя бъдещите ни избори. Пример за това е т.нар. „ефект Скъли“, за който ще ви разкажем подробно в следващите редове. 

Помните ли популярния през 90-те сериал "Досиетата Х" (1993-2018) - един от най-дълго продължилите научно-фантастични сериали в историята на телевизионната мрежа? Ако сте дете на 80-те или 90-те, вероятно сте стояли до късно и сте се крили от вашите, за да се потопите в изпълнените с риск приключения на дуото от ФБР агенти в главните роли. 

В "Досиетата Х" специалните агенти на ФБР Дейна Скъли (Джилиан Андерсън) и Фокс Мълдър (Дейвид Духовни) разследват странни, необясними случаи. Въпреки че правителството е убедено, че докладите са неверни, теоретикът на конспирацията Мълдър и скептикът Скъли работят заедно, за да докажат, че „истината е някъде там“.

Агент Дейна Скъли бързо се превърна във феминистка икона: равна на мъжкия си партньор, тя не се страхуваше да изрази научното си мнение, а създателите на шоуто за щастие успяха да избегнат прекомерната ѝ сексуализация. Нямаше много неща, които Дейна Скъли да не може да направи, и женската част от зрителите на сериала го забелязаха. И така, измисленият агент на ФБР стимулира реално научно движение, сега наречено „ефектът Скъли“.

Какво, питате, е това? Ефектът се изразява в значителното увеличение на броя на жените, които работят в сферата на STEM (наука, технологии, инженерство и математика) поради професионалния успех на героинята Скъли в контекста на шоуто и влиянието ѝ върху подрастващите им умове. 

Не бързайте да заключавате, че това е просто съвпадение – науката вече е потвърдила "ефекта Скъли". Изследване, проведено от Института Джийна Дейвис, установило, че 63% от жените, запознати с образа на Скъли, казват, че тя е увеличила вярата им във важността на науката, технологиите, инженерството и математиката, докато 50% от същите тези жени приписват на Скъли повишаването на интереса им към работа в сектора. Скъли също така е повлияла на жените, гледащи "Досиетата Х", да обмислят възможностите за работа в областта на STEM (43%), да изучават специалност в областта на STEM (27%) и да работят в тази област (24%).

Всичко това не изглежда чак толкова изненадващо, когато погледнем нещата от перспективата на времето. Дейна Скъли беше представена като интелигентна, обективна, скептична и смела жена в момент, когато жените все още търсеха нови и предизвикателни полета за развитие. Според собствените думи на актрисата Джилиан Андерсън, нейната героиня „проявява жена, която все още не е изобразявана по телевизията, и както се оказа от реакцията на феновете, отчаяно необходим модел за подражание за жени от всички възрасти, навсякъде."

Андерсън признава, че е била изненадана както от дългогодишния успех на сериала, така и от появата на „ефекта Скъли“: „Получавахме много писма през цялото време и често момичета, които отиваха в света на медицината или света на науката, света на ФБР или други светове, които управлявах, ми казваха, че те преследват тези занимания заради героя на Скъли,” каза Андерсън на New York Comic Con през 2013 г. – “И аз си казах, 'Да!'”

Сценаристът на "Досиетата Х" Шанън Хамблин твърди, че всичко това е започнало да се случва, когато зрителите са започнали да виждат женски герои като Скъли, които не играят карикатура, а имат позиция. Сценаристът на сериала Кристен Клоук също потвърждава, че Скъли никога не е била "втори герой".

Въпреки че проучванията идентифицират много фактори, допринасящи за по-малкото жени в областта на науката, технологиите, инженерството и математиката преди сериала – включително дискриминация по полов признак, липса на насърчение от учители и родители и вредни стереотипи – Скъли остава икона на поп културата, чието наследство се простира далеч отвъд „Досиетата Х“.

Всичко това ни навежда на мисълта какво следва. Възможно е „Ефектът Скъли“ да се разпростре отвъд влиянието на сериала, от който произлиза, и отвъд професиите, за които се отнася. В същината на този феномен все пак стои не просто една телевизионна героиня, а темата за това как нещата, които гледаме, оформят бъдещето ни без дори да го осъзнаваме. Една от причините за това е отразена във фразата „Не можеш да бъдеш това, което не можеш да видиш“. 

Кои са моделите на подражание за подрастващите момичета в момента и кои ще бъдат те в бъдеще на базата на това? Оставаме на вас да помислите по този въпрос. 

Виж тук коя героиня от сериал си според твоята зодия>>>

Прочети още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти