Истина ли е „ефектът Мона Лиза“?

Мона Лиза
Снимка: Getty

Макар и хората да смятат, че Мона Лиза от шедьовъра на Леонардо да Винчи наблюдава посетителите с очи, германски учени твърдят, че това е само психологически ефект, пишат от Darik News.

Джокондата е известна не само с тайнствената си усмивка, но и заради своя поглед, отправен напред, който внушава на посетителите на Лувъра, че са следени, където и да бъдат в помещението.

Мона Лиза
Снимка: Getty

Сега обаче учените от Университета Биелефелд в Германия стигат до извода, че така нареченият „ефект Мона Лиза“ всъщност не е в сила за картината на Леонардо да Винчи.

Учените са направили за изследването си повече от 2000 измервания на погледа на Мона Лиза. Те са установили, че той не е директен, а е към дясната страна на зрителя. С такова впечатление останали и участниците в експеримента. Ъгълът на погледа бил средно 15,4 градуса.

Мона Лиза
Снимка: Getty

„Хората могат да почувстват, че някой от снимка или картина ги наблюдава, ако изобразеният гледа точно направо“, каза проф. Гернот Хорстман и добавя: „Ако погледът е леко настрани, пак може да се чувстваш наблюдаван“. В тези случаи отклонението е до пет градуса и човекът чувства сякаш го гледат към ухото.

„Следователно терминът „ефектът на Мона Лиза“ е неточен. Той илюстрира силното ни желание да ни гледат, да бъдем в центъра на нечие внимание, да сме значими за някого, дори и да не го познаваме“, обяснява проф. Хорстман.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти