Как да върнем изгубеното щастие?

Как да върнем изгубеното щастие?
Снимка: Thinkstock

Алексей Бъчев

Здравей, Алексей!

Първо искам да споделя, че след доста търсене по книжарниците, най-накрая успях да се уредя с екземпляр на книгата "Животът може да е чудо".

Започнах я с доста голям ентусиазъм, но не я дочетох и не защото не ми хареса. Може би защото аз не успях да се почуствам щастлива. От известно време търся НЕЩОТО, което да ми върне радостта в живота. Забравила съм да се смея, загубих си чувството за хумор. Ако трябва да бъда честна - дори вече не си спомням каква бях преди и защо хората са ме смятали за добра компания в миналото.

Сега вече не е така: постепенно останах без приятели и станах адски недоверчива и потисната. Знам, че общуването носи радост и полезна информация, но изминали събития в живота ми (в продължение на 4-5 години) ме накараха да се свия в черупката си и да не подам глава от там. Хората започнаха да ме отбягват, а тези, които не ме отбягват - се чудят какво ми е и защо съм такава, докато в един момент не си отидат и те...

Когато прочетох книгата, търсех да открия работещия за мен модел, който да ме изкара от това състояние. Това което открих за себе си от 32-годишния си опит е, че този страх съм го трупала с години и може би години ще са ми нужни за да оправя нещата. А на мен като че ли вече ми липсва търпение и искам наведнъж да се случи нещо хубаво, което да е толкова хубаво, че да компенсира негативните неща в миналото. Това, от своя страна, отблъсква хората от мен, защото прибързвам и насилвам нещата във всяко отношение. Искам да забравя и да пренапиша това, което ми е вътре в душичката, но миналото много ми пречи, защото вече се е превърнало в несъзнателен рефлекс за самосъхранение и пазене.

Не знам как да постъпя. Знам, че трябва да обърна процеса на мисли в главата си и колелото да завърти в обратна посока, но не знам как да го направя! Моля за съвет!

Здравейте,

Един от големите проблеми на живота в съвременния социум, който е поставил на пиедестал активността в най-лошия й смисъл, както и времето (т.е. липсата му) е, че човек иска всичко сега и веднага. Той няма желание да чака и не може да даде време на нещата да се синхронизират и да сработят. Затова животът му прилича на хамстер във въртележка, който върти напразно и нещастно колелото, което са му сложили в клетката, но важното е, че е на него и върти, като се надява, че същото това колело, в което върти проблематичното си съществуване, ще го отведе и до нещата, които търси и желае като промяна в живота си.

Нещо в нас обаче чудесно знае как да сме щастливи – просто е нужно да сменим нагласата на невротично-нещастния хамстер с тази на нагло-щастливия вълшебник.

В курсовете, които водя, "наглостта на вълшебника" е един от основните принципи за излизане от социумната матрица. И затова аз ви препоръчвам следния нагъл подход: спрете вие да търсите щастието и оставете ТО да ви намери. Как? Например: Поръчайте на чифт обувки, които ви харесват, да го намерят и доведат при вас. Първо ги вземете и лъснете до блясък, след това с подобаващо тържествен тон и на глас, съвсем официално, им възложете задачата : "Мили мои обувки, аз знам, че вие знаете къде и как да намерите моето щастие. Освен това сте толкова удобни, че то няма да устои, ще скочи във вас и бързо, бързо ще дотропка при мен. Така че ви възлагам тази задача: Вие да се погрижите за това щастието да ме намери, а аз от своя страна ще ви подържам в прекрасна форма и вид и от време на време ще ви напомням задачата."

Бих искал да обърна внимание, че липсата на търпение, прибързването и насилването на нещата е добър начин  да получаваме все НЕ това, което искаме. Та щастието е много спокойно нещо, тъй като то просто си е щастливо и няма за къде да бърза.

В заключение ще добавя нещо, по отношение на миналото: то е като тояга с два края - единият може да ти счупи главата, а на другия можеш да се облегнеш надеждно. Сигурен съм, че ако разгледате по-добре миналото си, не само през призмата на проблемите, неприятностите и бедите, ще откриете края, на който да се облегнете.

Може би за вас, а и за всички, прочели книгите на Ивинела Самуилова, ще е полезно да се присъединат към групата "Животът може да е чудо" във Фейсбук, където ще открият среда от съмишленици – нагли вълшебници с много практически опит и прекрасни идеи smiley

Сърдечни поздрави,
Алексей

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти