Как да не завися от одобрението на другите?

Как да не завися от одобрението на другите?
Снимка: Thinkstock

Алексей Бъчев

Привет, Алексей,

Имате много поздрави от Англия. Следя от време на време статиите на Edna. Намерих за много интересно предложението в предишна статия относно мисловната диета. Може да се каже, че в този процес много ще успеят да намерят сами отговор. Надявам се и аз.

Първоначално се поставих в графата на хората, които са над тези проблеми, така да ги наречем. Но много бързо осъзнах, че въобще не е така. Понякога изпитвам силна нужда да анализирам средата, в която се намирам, и най-вече да ѝ придавам стойност, за да се почувствам по-щастлив. (одобрение от другите хора, предполагам...?)

Можете ли да дадете съвет? Как да остана активен в средата от хора, в която се намирам, как да имам обкръжение, без да си налагам опити за само-извисяване и да бъда по-истински и откровен?

Благодаря Ви за вниманието.

Поздрави,

Здравейте!

Въпросът ви е чудесен, въпреки че с една вероятно неволна грешка, вие сте адаптирали прекрасно моето предложение от предишната статия към вашия проблем. В посочената статия всъщност става въпрос за "желателна диета" – т.е. пречистване на съзнанието от неавтентични желания. Вие обаче сте го интерпретирали като "мисловна диета", което е много добро приложение на техниката и в този контекст - за освобождаване от прекомерното анализиране, остойностяване, преценяване и пр.

Всъщност, спирането на вътрешния диалог, който постоянно се върти в полза на егото и на който всяка фраза започва и завършва с "аз", е едно от първите упражнения, които правим на курсовете. Наричаме ги "зануляване". Аз предпочитам този термин, защото освен спиране на диалога и установяване на вътрешно мълчание, зануляването е един вид изчистване на "биографията" от егото, осигурявайки среда за създаване на друга реалност, която е подредена по различен начин и в която главното действащо лице е природното аз, а не социумното формирование.

Повечето хора влагат цялата си енергия, за да утвърдят представата за себе си – какви са, как биха искали да бъдат възприемани от другите и как на практика са възприемани.

Това, което става обаче е, че докато се опитваме да намерим своето място в света, всъщност светът се загнездва в нас. В тази схема, колкото и да претендираме, че не сме егоисти, всъщност сме, защото сме мотивирани от това как биха искали да бъдем възприемани от този свят. Премахването или поне намаляване на важността и чувството за собствена значимост е същината на целия метод, по който работя.

Повечето от техниките, които правим, използвайки абсурда и смеха по радикален начин, имат точно тази цел – да ни помогнат да променим нагласата си от: "аз съм достатъчно важен, за да имам еди-какъв си проблем" на "не съм толкова важен, че такъв важен проблем да се занимава с мен". Чувството да не си толкова важен наистина е много освобождаващо, а само през свободата да си никой може да избереш кой да си, без да е нужно да бъдеш определян и валидиран отвън.

Най-големият капан на матрицата е капанът на егото. Добрата новина е, че дори и да сме попаднали в него, ние не му принадлежим, а вратата не е дори залостена и с известна решимост, дисциплина и упорство, можем да излезем. Има различни варианти за това, които може да изпробвате за някакъв период – да кажем седмица - две. Аз ще дам няколко подсказки, а вие сам ще си генерирате още идеи.

Например: ако се чувствате като завързан за матрицата (в случая – нуждата от одобрение), походете известно време с развързани обувки; ако усещате, че матрицата винаги знае кое копче да натисне (за да ви накара да направите нещо, така че да бъдете одобрен), поносете известно време риза (дреха) без копчета и ципове, или си пришийте допълнително ново копче, което да е вашият отговор на матрицата, когато усетите, че тя пак е натиснала онзи бутон – просто отменяте нейното действие...

В този контекст могат да бъдат измислени доста неща за правене, които ще ви помагат да останете осъзнат, вече в самите ситуации и да реагирате в тях и на момента, а не само да декларирате какво се е случило постфактум.

Още много идеи ще намерите  и в книгите на Ивето (Ивинела Самуилова – бел. ред.), които са достъпни вече и за българите в чужбина в електронен формат.

Надявам се да съм бил полезен.

Поздрави, Алексей

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти