Изчерпателен наръчник за страхотна семейна почивка

Лято е и време за почивка. За да я направите спокойна и приятна, без грижи и проблеми, ви предлагаме няколко ценни и полезни съвета от дерматолога д-р Светозар Дренски.

Тенът вече не е на мода

Ако сте се приготвили да стоите по цял ден на слънце, за да се върнете много черни и да се похвалите на приятелите и колегите, недейте! Последните години вече не е модерен силният тен.

Не без значение е и грижата за здравето ви, защото е абсолютно доказана връзката между продължителното излагане на слънце в по-млада възраст и появата на злокачествени образувания в по-късна.

Така че специалистите препоръчват - бъдете внимателни със слънцето и се пазете на плажа!

Слънцезащитният лосион и как е най-правилно да се нанася?

До преди години се използваха най-вече слънцезащитни фактори 5, 10 и 15. В момента обаче се набляга на 30, 50 или 50 плюс фактор, тъй като слънцето е много силно, посочи д-р Дренски.

Принципът е - колкото по-висок е факторът, толкова по-добра защита дава. През два часа трябва да се нанася лосионът, за да сме предпазени най-добре.

„Аз съветвам моите пациенти да го нанасят в 10:00 ч., в 12:00 ч., в 14:00 ч. и в 16:00 ч. Ако са по на юг, например Гърция, Италия или Испания, нека се нанася и в 18:00 ч. Това се налага, тъй като хората влизат и излизат от водата, попиват се с хавлии, изпотяват се и след втория час не съществува вече реална слънцезащита", коментира още д-р Дренски.

Кои са най-безопасните и подходящи часове за плаж?

За деца до 1 годинка не се препоръчва излагането на слънце, тъй като вътрешната защита и пигментът, който защитава, при децата в тази възраст почти го няма.
За децата между 1 и 3 години е добре да стоят максимум до 11:00 ч. сутринта и след 16:30 - 17:00 ч. следобед.
За възрастните - границата обикновено е до 12:00 ч. на обяд и след 16:00 ч. следобед.

През останалото време е добре да има и допълнителна защита - да се стои на сянка, да се ползват светли дрехи и добри слънцезащитни продукти.

За вредата от силните слънчеви лъчи и как могат те да причинят рак на кожата

Продължителното излагане на слънце е един от най-важните фактори, които могат да причинят рак на кожата, тъй като е доказана връзката между продължителното излагане на слънце в по-млада възраст и появата на карциноми в по-късна.

„Специално за базоцелуларен или спиноцелуларен карциноми се знае, че те не са толкова злокачествени и нямат склонност да метастазират. Този, който е най-опасният, е меланомът. Защото той засяга най-често жени и то жени в детеродна възраст - обикновено между 25 и 45 години. Тогава трябва да се реагира много бързо, да се направи максимално бързо отстраняване и да се контролира поне в следващите 5 години", обясни д-р Светозар Дренски.

Кои са факторите, които могат да предизвикат рак на кожата и не само?

За рак на кожата слънцето е на първо място. Стресът отключва голяма част от заболяванията; храната и нейното качество; замърсяването; околната среда.

Бенките и кога трябва да се консултираме със специалист

В пациентите по принцип има страх, че щом е бенка, не трябва да се пипа. Голяма част от тях обаче са доброкачествени.
Все пак, когато има съмнение за промяна на цвета, за нарастване, за промяната на издадеността над кожата, тогава трябва да се обърнете към специалист-дерматолог.

Кожата на лицето издава нездравословния начин на живот

Сенките под очите най-често засягат млади момичета между 18 и 30 години. Причината обикновено е преумора от работа, ангажименти или нощен живот, както и диети. От тук идва недоспиването, недостатъчен прием на полезна храна.

Какво още разказа специалистът, вижте целия разговор във видеото.

Вижте още:

Защо мразя лятото...

Как да подготвим багажа си за летните пътуванияС аромат на печени чушки и детство

Колко струва една наливна бира в Пекин?

С аромат на печени чушки и детство

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти