Историята на Великата китайска стена

Великата китайска стена е един от символите на Китай. Тя има дълга и интересна история.

Реално стената не е една, а е съвкупност от много стени и укрепления, които са строени от различни династии в продължение на дълги години. Съответно и материалите, с които е строена стената, са били различни - кал , дървета, камъни и тухли. Целта да започне строежа на Великата китайска стена е била да пази страната от чужди нашествия.

За най-рано построените части от нея се твърди, че са от преди 2000 години.

v
Снимка: Thinkstock

През 221 година пр. Христа император Цин Шъхуан нарежда стените, разделящи империята, да бъдат разрушени и да се построи нова стена, която да свързва останалите части, като се създадат и укрепления, които да защитават империята от северните атаки.

Никой не знае колко всъщност е била дълга стената в миналото, тъй като големи части от нея са били разрушени.

v
Снимка: Thinkstock

През следващото хилядолетие различни китайски династии сядат на престола и съответно разрушават части от стената, сторят нови и дори разширяват вече съществуващи.

Владетелите от династия Мин, която започва през 1368 година, конструират най-известната днес част от Великата китайска стена. Те започват да строят наблюдателни кули и гарнизони, а по-късно към тях да достроени и каменни стени.

v
Снимка: Thinkstock

Новата конструкция на сетната приключва през 1644 година. По това време дължината й била около 22 километра, което я прави най-дългата, построена от хора структура. На някои места стената била широка 9 метра, а височината и била 7.5 метра. Тя била отрупана с наблюдателни кули.

v
Снимка: Thinkstock

Великата китайска стена е включена в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

v
Снимка: Thinkstock

Днес почти една трета от стената е напълно разрушена. Други нейни части пък са били ограбени от местното население. Въпреки това обаче Великата китайска стена е най-популярната туристическа дестинация в Китай.

v
Снимка: Thinkstock

Още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти