Да вкусиш Китай Част II

Да вкусиш Китай Част II
Снимка: Thinkstock

Първа част на текста можете да си припомните ТУК!

Китайската гастрономическа сцена е истински вълнуваща, стига човек да знае кои места да посети. Тя постоянно се разраства и ако едно време САЩ е била Обетованата земя, то днес Китай е страната на неограничените възможности, отворена към нов опит и ноу-хау. 

Винопроизводството например търпи бурно развитие. Макар Чаню (Changyu), най-старата изба в Поднебесната империя, да е основана още през 1892 г., и да е спечелила няколко златни медала на Световното изложение в Сан Франциско през 1915 г. с червеното си вино и с ризлинг, истинското винопроизводство започва едва когато европейските инвеститори наливат в страната над 150 милиона евро. 

Резултатът – китайците са едни от най-големите консуматори на вино в света и са вече на едно от първите места по обем на производство. Производството на вино е съсредоточено до голяма степен в областта Йентай – тук се намират няколко от най-обширните лозови масиви в страната и изби с добри възможности за винен туризъм.

И ако виното е новост, то байдзиу – тежката кавалерия на Китай, има хилядолетна история. Със своите 70 градуса тя трябва да се опита от всеки заклет любител на алкохола, но начинът, по който я пият китайците, е доста опасен – в 20-грамови чашки, на екс като шот. 

Дестилирана от ориз или сорго, байдзиу има вкус на лакочистител, който по някакво чудо е попаднал в гърлото ви, след като вече е бил запален.

В Уджън, малко селище, пресечено от десетки канали, над които са прехвърлени стотици мостове, първото, което нашите двама гида ни показват, е работилницата Санбай, датираща от времето на династията Цин, където и днес произвеждат огнената вода по старите традиции – ръчно.

Предполагам, че и двамата доста си падат по байдзиу, защото още по време на тура, воден от очарователна китайка в червена роба, изчезнаха в магазинчето на изхода. Ние стигаме дотам, след като разглеждаме отделните етапи на производството и спираме пред безкрайните редици от керамични делви, извиващи се в двора.

Въздухът е така напоен със силната, тежка миризма на алкохола, че на път за магазина, вече се чувстваме пияни. Това изглежда не е достатъчно, защото в залата преди магазинчето ни очаква дегустация.

Чашките са наредени, различните видове байдзиу са зад тях и трябва да пробвате от всеки, за да разберете кой ви допада най-много и съответно да си го купите. Подобно на грапата в Италия, узото в Гърция и ракията в България, това е тяхната национална напитка и опитването на всеки един вид от китайците се смята за нещо като състезание.

Затова ако чуете „Ган бей!”, което в превод значи „До дъно”, преминете веднага на бира или вино. Това е знак, че започва сериозно алкохолно надпиване.

Във воден град като Уджън наистина има много начини човек да изтрезнее, но никой от нас не се наема да се състезава с двамата ни водачи. Вместо това си купуваме по една бутилка да стряскаме приятелите си вкъщи, които след първата доза 70-градусов горящ лакочистител в гърлото си едва ли биха си поискали втора чашка.

Да се „изпие” Китай е също толкова трудно, колкото и да се „изяде”, но в крайна сметка не това е целта.

Важното е да се усвои най-доброто от китайската кухня, която има вековни традиции, обърнала е внимание върху страни, които ние сме пренебрегвали досега (като външният вид на храната например, защото „освен с устата си, човек се храни и с очите си” гласи една китайска поговорка) и да уловим искрата от сблъсъка между Изтока и Запада.

Тази искра ще ни помогне да вникнем по-дълбоко в китайската култура, една хилядолетна култура, от чийто опит и знания ние отчаяно се нуждаем сега, в ХХІ век. Култура, която показва, че човек може да съхрани тялото си, само ако преди това съхрани душата си.

от Радослав Райков

Прочетете още:

Италия – отвъд пастата и пицата

Да избягаме в Болоня

Изобилие по гръцки

На кого е кашкавалът?

История и мистика на гювеча

Опознай България с влак

Тар(а)торът

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти