Уханната напитка на империите

Уханната напитка на империите
Снимка: Thinkstock

Всяка от големите “чаени” нации има собствена чаена митология. Японската легенда разказва за Бодхидхарма - бащата на дзен будизма, който медитирал денонощно цели седем години, ала в един злополучен ден все пак задрямал.

Толкова бил ядосан на себе си, че изтръгнал миглите си и ги захвърлил. Там, където те паднали, изникнали чаени храсти. Когато видял чудото, той си приготвил запарка от листата на храста... И до ден днешен в японското писмо йероглифът за мигли и за чай е един и същ.

Интерактивна карта, публикувана от Economist преди близо две години показва разделението на страните, привърженици на чая или кафето, по блокове. Докато кафето доминира в континентална Европа и в двете Америки, чаят е силно предпочитана напитка в цяла Азия и Русия.

Виждат се и такива съседски контрасти: потреблението на чай спрямо това на кафе в Мароко е 96,1% към 3,9%, а в Алжир е 22,3% към 77,7% в полза на кафето. И докато във Великобритания съотношението чай-кафе е 78,4-21,6%, то във Франция е 29,5-70,5%, което съвсем не е изненадващо. В България според същите данни тази пропорция е 40,2-59,8% в полза на кафето.

Днес чаят е най-консумираната течност в света след водата. Ежедневно на планетата се изпиват над милиард и половина чаши чай. Този успех в немалка степен се дължи на факта, че напитката успява да се адаптира към културите, в които прониква. Чаят никога не може да бъде синоним на униформеност - той се приготвя по най-различни начини, отразяващи индивидуалните вкусове и дори мирогледа на всяка една нация.

Името „чай“ произлиза от Южен Китай, където напитката се нарича ча. По същия начин се казва и в Япония, а производната дума чай се употребява у нас, в Русия, Афганистан, Турция, Иран и някои части на Индия. Думата „те“ идва от диалект в китайската провинция Фудзиен, а нейните производни (tea - тий, the – те, и др.) означават чай на повечето европейски езици.

Чайовете често се класифицират според произхода си - китайски, индийски, цейлонски, японски, индонезийски и т. н. Другото важно разделение е свързано с процеса на производство, който обуславя шест категории: черен, бял, улун (oolong), зелен, жълт и пу-ър (pu'er).

Черният чай е ферментирал чай. Най-известният днес се произвежда в индийските области Асам и Даржийлинг и дава червеникава до кафява течност със стипчив вкус, дължащ се на същия тип вещества (полифеноли), които правят и червеното вино тръпчиво.

Процесът на производство на черен чай винаги включва четири основни стъпки: увяхване – листата стават гъвкави и могат да се навиват, без да се чупят; навиване – прави се, за да се разкъсат клетките и да се улесни ферментацията; ферментация – същинското превръщане на растението в черен чай; изсушаване, което спира ферментацията в желания момент. Черният чай е най-ароматичен, тъй като при ферментацията полифенолите влизат в разнообразни реакции и образуват сложни, предимно ароматни, съединения.

Бял чай се произвежда в по-ограничени количества, което обяснява космическите му цени. Счита се за нещо като „черният хайвер“ на чайовете. Китай и Шри Ланка са основните износители. Най-горните и най-млади листенца се събират още преди да се отворят, оставят се да поувяхнат, докато се изпари естествената им влага, а след това се изсушават. Къдравите нишки имат сребрист оттенък и от тях се получава отвара с много блед сламест цвят и изключително фин, изискан аромат и вкус.

Улун е полуферментирал чай, който се прави главно в Китай и Тайван. Ако има йерархия на чая, то неговото място е между черния и зеления.

При зеления чай обработката започва като току-що обраните крехки листа се оставят да поизсъхнат, о после се подлагат на краткотрайна топлинна обработка на пара и изсушаване на огън – по този начин се спира ферментацията. След това се разстилат и се изсушават напълно, за да се предотврати каквато и да било остатъчна ферментация.

И именно защото е подложен на по-слаба обработка, зеленият чай съдържа по-висок процент катехини (вид полифеноли), познати със силното си антиоксидантно действие. Смята се, че за японците, които имат доста висока средна продължителност на живота, зеленият чай замества червеното вино и зехтина в средиземноморската диета.

Жълтият чай се смята за най-изискан и рядък - дълги години е бил привилегия само на императорските династии в Китай. Той е ферментирал и окислен по-дълго от зеления, но по-малко от улун или черния. Винаги е от цели чаени листа и се суши значително по-бавно, като влажните листа се оставят, докато придобият естествен светложълт цвят или пък се сушат в специални тигани и фурни на няколко фази. В резултат ароматът му е близък до този на черния чай, а вкусът му напомня на съчетание от бял и зелен чай, но има собствен характер.

Пу-ър пък е чай, чието име произлиза от едноименния район в китайската провинция Юнан, където се произвежда. Сравняват го с виното, тъй като е единственият чай, който отлежава, и то от 2 до 60 години в бамбукови бъчви! При това отлежаване листата се обагрят в медно червено и придават същия цвят на запарката.

50-годишен пу-ър е голяма рядкост и също като при виното има реколти, които говорят за качествата на съответния чай. Пу-ър се предлага пресован на „тухлички“ или „шайби“, от които се отчупват парченца, за да се приготви чай.

Не е сигурно кога точно чаят се появява в Европа и дали е бил пренесен направо от Китай или Япония, или през арабските страни, където е познат още от ІХ век. Но в Англия едва през XVIII век чаят се превръща в най-популярната напитка. През 1791 на острова са били изпити общо 6 379 тона!

До началото на XIX век англичаните пиели чай по всяко време на деня и особено вечер. Все още не съществувала толкова прочутата традиция на следобедния час – за нейн благославен създател се счита графиня Бедфорд, която един следобед се почувствала изтощена и пожелала чаша чай с някаква лека закуска.

Отразило ѝ се прекрасно и тя започнала да кани приятелите си на следобеден чай, сладкиши и сандвичи.

Прочетете още:

Чаят, моят приятел

Черният чай - ценен и полезен

Ах, ако всички пиеха чай...

7-те добродетели на чая

Зелен чай - чудо в чаша

Приложение на чаените торбички в бита

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти