Испанско кино в наши дни

Испанско кино в наши дни
Снимка: Thinkstock

От 15 октомври до 6 ноември Институт Сервантес-София представя поредицата Zonazine – селекция от четири филма, знакови за съвременното испанско кино.

Панорамата има за цел за запознае публиката с различните жанрове и теми, в които творят испанските режисьори.

Акцент в програмата са лентите "Тъмносиньопочтичерно" (реж. Даниел Санчес Аревало), получил наградата Europa cinemas на престижния кино фестивал във Венеция и "Крадци" (реж. Хайме Маркес Олареага), отличен на световния кино форум в Локарно.

Името на знаменития Фернандо Труеба този път се явява в ролята на продуцент на филма "Под звездите" (реж. Феликс Вискарет).

Филмите от панорамата Zonazine ще бъдат прожектирани със субтитри на български език в тържествената зала на Институт Сервантес на ул. "Съборна" № 1.

Вход свободен до изчерпване на местата.

Програма

"Тъмносиньопочтичерно"

Реж. Даниел Санчес Аревало, 2006, 105 min

През последните години Хорхе е хвърлил много усилия в работа, грижи за баща си и учене.

Неговата нова цел е да промени живота си.

Когато се запознава с Паула, двамата започват странна връзка, която кара Хорхе да си даде сметка какво всъщност иска, без да се съобразява с онова, което другите очакват от него.

Прожекции:
15/10/2012 - 18:00 ч.
01/11/2012 - 18:00 ч.

 

"Три дена у дома"

реж. Мар Кол, 2009, 86 min

Лея спешно трябва да замине за Хирона, за да присъства на погребението на дядо си. У дома я чака семейството й, което не е виждала откакто е заминала в чужбина. За трите дена, в които се подготвя погребението, ставаме свидетели на лицемерието на едно консервативно буржоазно семейство, в което всички проблеми са очевидни, но остават премълчани. Лея отхвърля този фалш, който сякаш прилепва като префектно ушит костюм.

Прожекции:
18/10/2012 - 18:00 ч.
06/11/2012 - 18:00 ч.

"Под звездите"

Реж. Феликс Вискарет, 2007, 108 min

Бенито е тромпетист и пройдоха, на когото се налага да се върне в родното си село в Навара за погребението на баща си. Там разбира, че добродушният му брат Лало е на път да се ожени. Годеницата му Нинес - огорчена от живота самотна майка, се оказва позната на Бенито от младежките му буйни години. Бенито се опитва да раздели бъдещите съпрузи, но не включва в плановете си Айнара – дъщерята на Нинес, с която завързва необичайно приятелство.

Прожекции:
16/10/2012 - 18:00 ч.
02/11/2012 - 18:00 ч.

"Крадци"

Реж. Хайме Маркес Олареага, 2007, 105 min

Всичко, на което Алекс се е научил, е да краде. Майка му е първата, която му е показала този занаят, преди самата тя да бъде хваната в кражба на една метростанция, когато Алекс е едва седемгодишен. След като излиза от изправителния дом, той се опитва на поеме в нова посока, но отново се връща към това, което знае да прави най-добре – да краде. Животът на Алекс претърпява коренна промяна, когато се запознава със Сара, красиво момиче, което се грижи единствено за изпитите и външния си вид.

Прожекции:
17/10/2012 - 18:00 ч.
05/11/2012 - 18:00 ч.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти