Създадено за

И кучетата трябва да си мият зъбите всеки ден

куче
Снимка: Istock

Какво иска един съвестен стопанин на куче? То да е здраво и щастливо, така че да бъде част от семейството колкото се може по-дълго време. Това трябва да е задача номер 1 за всеки човек, който има домашен любимец. Повечето стопани знаят това и се грижат отговорно за кучето – осигуряват му добра храна, редовни физически натоварвания и, ако породата го изисква – необходимите козметични процедури.

Малко обаче от нас знаят, че нуждите на едно куче не приключват дотук. Както и при хората, грижата за денталната хигиена е от особено значение за поддържането на високо качество на живот. Едва ли сте си давали сметка, но всъщност как очакваме едно куче да има здрави зъби и венци, ако не се грижим за това?

Някак интуитивно предполагаме, че ролята на четка за зъби играят кокалите и това донякъде успокоява съвестта ни, ако въобще дори се сещаме за този проблем. А той съвсем не е маловажен – твърде често, когато ние започнем да имаме съмнения, че нещо с кучето не е наред, то вече е напреднал стадий на възпаление на венците и има доста развалени зъби.

куче
Снимка: Istock

Според ветеринарния лекар д-р Николай Първанов, един от първите и най-лесно забележими признаци е лошият дъх. Често хората си мислим, че лошият дъх е едва ли не нещо, което върви в комплект със самото куче, но това не е вярно - в повечето случаи подсказва за някакъв проблем!

Промяната в цвета на зъбите и венците също подсказва, че има някакъв проблем. Тъй като по зъбите се отлага зъбна плака, те придобиват сиво-кафяв цвят, а венците се зачервяват и кървят. Ако проблемът се задълбочи, той може да рефлектира и върху поведението на кучето - апетитът му намалява, не е изключено да започне да слабее, да не позволява да го галят по главата и др.

Лекарят съветва още грижата за зъбите и венците да се превърне във всекидневие, а да не се приема като тежест. Профилактиката е от сериозно значение и затова поне веднъж годишно стопаните трябва да водят любимеца си на контролен преглед.

куче
Снимка: Istock

Какво трябва да знаем, за да избегнем потенциалните рискове за здравето на нашия приятел и да му осигурим комфорта и грижата, която заслужава?

На първо място, да се информираме, че поддържането на денталната хигиена на кучетата не е някаква прищявка или каприз, а най-естествена част от грижата ни към тях. Зъбите при кучетата не служат само за да гризе кокали или да дъвче – то ги използва в игра с други кучета, за почистване на козината и за да носи различни играчки и предмети. И също както при хората, зъбите имат и социална функция – едно куче се чувства силно и във форма, когато разполага със зъбите си, а не когато е беззъбо и беззащитно.

Ето защо грижата за венците и зъбите е редно да започне още от най-ранна възраст – и, да, това означава и четкане с четка. Може да звучи налудничаво или странно, но всъщност е съвършено логично – кучето има зъби като нашите, а историята е доказала, че четката и пастата се справят доста добре с почистването на плака! Разбира се, четката е специална, пастата – също, но иначе процесът е същият.

куче
Снимка: Istock

Другото, което можете да осигурите на кучето, са, разбира се, любимите му дентални лакомства, от типа на Pedigree DentaStix – нещо, което нито едно куче не отказва, защото са вкусни и представляват някакво, макар и дребно, предизвикателство за тях. В процеса на гризане обаче лакомствата вършат много съществена работа – дезинфекцират устата, отстраняват зъбния камък имасажират венците, което ги заздравява.

Можете да давате на животното подобни продукти всеки ден и така да осигурите още една бариера пред развитието на инфекции и възпаления в устната кухина.

Така че – ако имате куче за пръв път или пък досега не сте чували за това, че трябва да полагате всекидневни грижи за зъбите и венците на любимия си приятел – захващайте се бързо и му осигурете това, което заслужава, а то със сигурност е най-доброто.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти