Градът, в който хората мечтаят, въпреки бедността

Биляна Траянова

„Без багаж“ сме се отправили на север, но ден-два в мъглата на силно замърсения метрополис в Северна Индия, ще ни дадат няколко важни отговора. Започваме с опита да си обясним защо Делхи продължава да привлича хора от всички краища на Индия при положение, че тук е буквално опасно за здравето дори да преминеш, камо ли да живееш.

Отговорът на местните е, че липсата на работни места е станала причина за изграждането на нови предприятия, които обаче не спазват никакви екологични норми. Очите започват да парят, кашлицата се появява на втората минута, а да направиш снимка в задимения град е почти невъзможно. Видимостта е силно ограничена.

Били сме тук само преди пет години и сме силно шокирани от драстичната промяна по този показател.

В административно отношение Делхи се разделя на няколко селища, сред които е Ню Делхи - официалната столица на Индия, където се намират всички институции на централното управление на страната.

Вероятното население на градската агломерация Делхи е около 25 милиона, но това не трябва да се превръща във факт, тъй като в Индия има много хора без каквито и да било документи, които дори смятат себе си за мъртви като сидху например… А сидху са милиони… Ако се вземат предвид официалните данни за 25 милиона, то тогава Делхи е третата по големина градска агломерация в света.

Националната столична територия Делхи има площ от 1 483 km² и е разположена на река Ямуна, десен приток на свещената река Ганг. Основните говорими езици тук са хинди и урду.

В града са разположени резиденцията на президента, централните министерства, щабквартирите на основните политически партии, редакции на множество вестници, дипломатическите представителства на 160 държави.

Климатът в Делхи е повлиян от мусоните влажен субтропичен климат с големи амплитуди между летните и зимните месеци. През лятото горещината достига до 46°C , и до 0°C през зимата.

При извършените замервания през 2015 г., Ню Делхи се нарежда на 154 място от 230 града, поради силно замърсения си въздух.

Световната здравна организация  класира Ню Делхи като най-замърсен град за 2014 г. сред 1600 града по света.

През декември 2015 г., Върховният съд на Индия налага редица рестрикции на транспортната система. Сред тях е забраната да се регистрират дизелови автомобили и спортни автомобили с мощни двигатели, такситата са задължени да преминат на газ. Транспортни средства по-стари от 10 години нямат право да влизат в столицата.

Разходките с рикши са в задължителната програма на туристите. Има нещо много предизвикателно в това да обикаляш тесните улички на пазарите, седнал в рикша.

По тротоарите могат да се видят всякакви чудатости - като бръснар, който без никакво притеснение пуска кръв на клиента си, а той дори не потрепва. Колко ли мъже са станали кръвни братя покрай този бръснар. Какъв ли имунитет имат хората в Индия, та да оцеляват въпреки всички хигиенни безумия… като зъболекар, подредил инструментите си на земята върху мръсно парче плат… Тук са и мерките за взимане на зъбни отпечатъци, вероятно се правят протези. Тук са и клещите за спешни пациенти с болки…

Рикшата ни лети покрай магазини за сватбени сарита, сергии, отрупани с плодове, дрехи за почти без пари.  Бедно е, но някак тук се преживява… Хората имат бизнес, имат планове, имат мечти. Сватбите и филмите на Боливуд са голяма утеха, радост за душата.

Делхи има много да разказва, но е трудно да се задържиш тук…

Без багаж и без посока… Там, където пътят ни отведе.

Гледайте епизодите на „Без багаж“ - всяка събота от 13ч., по Диема.

В официалния канал на "Без багаж" във Vbox7.com можете да гледате всички епизоди на предаването. 

Прочетете още от "Без багаж" в Edna.bg:

Палмовото листо, на което е записана съдбата ни

Какво е да си майка на 108 деца

Боклукът за едни - съкровище за други

Недосегаемите: най-тежката карма

Безкрайните пътища на душата

За нея ти трябва цял един живот...

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти