Какво е да си майка на 108 деца

Биляна Траянова

Джайпур е пред нас. Готови сме да чуем приказките му за славните му времена, за могъщите махараджи, за красивите наложници и великолепни дворци, издигнати сякаш с магия… Джайпур заслужава всяка отделена минута на забързаните туристи.

Защото тук, наред с историята, впечатлява и живия живот само за ден срещаме двама невероятни и сочени за пример млади джайпурци - единият, превърнал в успешен бизнес най-екологично възможното производство на хартия от слонска тор, а другата - на вид крехка жена, но криеща стихийната сила на майка на 108 деца!

И това са приказки, но приказки, които ни напомнят, че за великите дела не са нужни велики инвестиции, а велики хора. Този ден посвещаваме на съвременните приказки за любовта. Защото любовта е възможна, дори и днес.

До големият хинду празник Дивали остават само няколко часа. Неусетно земното кълбо се завъртя и в нашата половина настъпи нощта. Джайпур обаче не ни пуска да се прибираме. Иска да ни покаже всичките си чудатости. Гидът ни Ратан има предложение за нас - да ни срещне с жена, осиновила много деца. „Защо тази жена е интересна“ - питаме веднага. „Защото тя е майка на 108 деца - 3 са нейни рождени, всички останали - осиновени“.

Очакваме да видим мила старица, с добри очи и живот отдаден на сираците. Но ни очаква повече от изненада. Въображението ни е крайно неподготвено за това, на което ще станем очевидци тази вечер.

Наистина ли чуваме числото 108? Значението му е магическо.

Мала или молитвените броеници на будистите имат точно 108 мъниста - нито повече, нито по-малко. Защо са 108? Това число се явява нещо като пътна карта на реалността като цяло, и на човека в частност.

9 и 12: За тези номера също са казва, че имат духовно значение в много традиции. 9 пъти по 12 е 108.

108 е харшад число или по-точно цяло число, което се дели на сумата от неговите цифри. На санскрит „харшад“ означава "голяма радост".

Чакрите са пресечните точки на енергийните линии, и се казва, че общо 108 енергийни линии се събират, за формиране на сърдечната чакра.

Според индуизма 108 се отнася за броя на хиндуистките божества, както и че всяко едно от божествата има 108 имена.

Освен в будизма, числото 108 присъства в исляма, сикхизма, джаинизма, индуизма, китайските будисти и даоистите също използват мала със 108 топчета.

Търсим знаци или всичко в света е подредено по съвършен принцип, който малко по малко ще ни бъде изяснен.

„Ние връщаме усмивката на детското лице!“ – Това простичко изречение е основата, върху която Манан Чатурведи създава този дом, приютил деца от всяка възраст. 42-годишната художничка, която вече всички наричат Ангелът на любовта, непрестанно организира маратони, в които рисува без да спи по 24, 48 и повече часа. Организира театрални представления, продажба на ръчно направени картички и какво ли още не, за да събира средства, с които да храни и образова своите 108 деца, и не само тях…

Начинът на изразяване на тази жена е в цветове и картини. Нейните чувства са върху платната ѝ. Тук са и надеждата, и онази боязън, че може и да не се справиш, тук е и страстта да накараш сърцата да говорят, а не думите.

Децата в дома на Манан са от всички краища на Индия. Момиченцата биват изоставяни по-често. В тази страна все още е валидно събирането на зестра, без каквато не можеш да омъжиш дъщеря си подобаващо. Всеки родител на момиче започва да заделя средства и да купува злато още с раждането на детето.

Когато един ден дойде време за женене, родителите ще трябва да се спазарят с родителите на подходящо момче от същата каста. Ако зестрата обаче не се хареса на отсрещната страна - сватба няма да има. Например, за да спазариш брак с бъдещ лекар - може да се наложи бащата на момичето да му построи клиника. Тогава бракът ще бъде добре приет. Тази тегоба на зестрата кара много семейства с момичета да се лишават, за да спестяват. А някои не могат да се справят дори само с мисълта за зестрата и изоставят дъщерите си на произвола на съдбата.

Младата жена е щастливка със съпруг, който я подкрепя. Надзъртаме в помещенията на децата и оставаме безмълвни - едни са дежурни по кухня и вечерята е готова. Очакваме стълпотворение от гладни деца, посягащи към храната. Но нищо такова не се случва. Тук има ред! И то какъв. Всеки изчаква своя ред, за да му бъде сипано в чинията. Каша, ориз, зеленчуци – никой не си и помисля да недоволства. Тук децата са у дома. Тук са желани!

Тези малчугани сигурно помнят ужасните моменти на улицата или насред бунищата, в търсене на залък… Затова те оценяват. Тези деца са толкова осъзнати, че ни побиват тръпки. По-големите се грижат за по-малките. И всички са щастливи. Който има уроци - се надвесва над тях.

Който вече е готов с домашните се впуска в интересна тренировка - под формата на весела игра децата трябва да скачат, да тичат, да се катерят по стена. Няма разграничение малки и големи - всички са тук и се стараят.

В този дом, освен поотрасналите вече деца помагат и доброволци. Хора със сърца има!

Колко прераждания трябва да има човек, за да се издигне толкова високо в духовния си път като Манан…

Колко голямо сърце трябва да имаш, за да прегърнеш всички изпречили се на пътя ти сираци, колко велика трябва да е душата ти, за да отдадеш живота си на изоставените от други, но безценни за теб малки момичета и момчета, с цената на собствените ти мечти и благополучие…

Човечността е човешката религия! - Това ни напомня Манан

Тази вечер е някак особена. Сякаш сме в друго измерение… И май наистина сме. Безграничната любов се усеща с всяка клетка. Това е дом - необикновен и много специален. В този дом живее любовта!

Гледайте невероятния епизод за Манан Чатурведи - „Без багаж“, всяка събота от 13 ч. по Диема

Още истории от близо и далеч:

Безкрайните пътища на душата

В дома на мъдреците

Боклукът за едни - съкровище за други

Недосегаемите: най-тежката карма

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти