Гери Турийска в “ПодКАКст с Ei Bo”: За изкуството като начин да бъдеш верен на себе си

КАК да бъдем верни на себе си? Въпрос, който може би не си задаваме достатъчно, а трябва. Да търсим истината за себе си. Своята истина. В епизод 4 на новия „ПодКАКст с Ei Bo” фокусът е този. Точният гост по темата е Гери Турийска. Тя вярва в истинността и я прилага във всичките си посоки – писане, поезия, музика и обгрижване на любимата „Пощенска кутия за приказки“.

ей бо
Снимка: vbox7 | @podkakst

Разговорът стартира съвсем извън рамките, след като с подкрепата на госта, водещият къса листа със сценария и въпросите си. Но това е избор да бъдеш верен на себе си.

Дискусията преминава през темите за вярност, доверие, мястото на поезия в животите ни, музиката като израз на душата, изкуство по време на пандемия и още немалко. Ето и някои от акцентите:

ей бо
Снимка: vbox7 | @podkakst

На въпросът „Какъв ще е светът, ако няма поезия?“, тя отговаря:

„Много тъжна история. Много тъжна. Поезията е една комбинация от литература, музика и изобразително изкуство. Това за мен е изкуството, което съчетава всички други изкуства в себе си. Рисуваш картини с думи и те имат ритъм, както има и музиката. Смятам, че е най-доброто човешко изобретение. Ако може въобще да се говори за изобретение, когато става дума за изкуство. Може да се изгубиш, може да изградиш цели светове, и то буквално в 4-5 реда. Може да те пренесе на някое място, да затвориш очи и да си точно там, в този момент. Така че, свят без поезия не е хубаво.“

За пандемията Гери отбелязва, че „много творци по цял свят използваха момента, в който трябва да си стоят вкъщи, за да напишат цели албуми, книги, спектакли, филми…доста креативен шамар. Изобщо всеки излезе от този период с нов материал. От време на време този шок не е лош за изкуството.“

ей бо
Снимка: vbox7 | @podkakst

Когато стане дума за изкуство, категорична хипотеза е, че то дава усещане за свобода.

„Това му е смисълът на изкуството. Смисълът да правим нещо чрез него. Да се себеизразяваш, да се асоциираш с други като теб, да общуваш и да преживяваш този живот с всичките си сетива.“

Гери допълва и че музиката е нейната свобода.

„За да бъдеш верен на себе си,  трябва да можеш да се държиш на интервюта така, както искаш да се държиш в момента, както се чувстваш с този конкретен човек, независимо дали те гледат още двама, или две хиляди, или два милиона. Не трябва и да се пишат песни, мислейки кой ще я върти и на какво друго трябва да прилича. Тотално грешна представа и причина е това, занимавайки се с изкуство, под каквато и да е форма. Трябва да е твоя нужда, твое преживяване, твое споделяне.“ – споделя като обобщение Гери Турийска.

За мисията на „Виж сега, моето момиче“ и КАК да бъдем верни на себе си в 50 минути – гледайте още в пълния епизод 4 на „ПодКАКст с Ei Bo” в платформите на NovaPlay, Vbox7 и Youtube канала на Ei Bo.

ПодКАКстъри, до нови ПодКАКст въпроси! 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти