Един психологически експеримент с банан, който ни дава важен урок за живота

плод банан усмивка
Снимка: iStock

Вероятно сега си мислите... "как, за Бога, един банан може да ни даде важни отговори за живота и обществото, в което живеем", но повярвайте, един банан може да предложи много повече...

Днес ще ви разкажем именно за един експеримент, проведен през 1980 година от психолога Хари Харлоу, който ни разкрива няколко тайни, свързани с общуването ни, с желанията ни и начинът, по който реагираме сред себеподобни... 

Опитът е бил проведен в университет в Уисконсин, описан е в текста Principles of General Psychology и в него участие взели 5 маймуни и 1 банан:

Сложете 5 маймуни в клетка, окачете на тавана банан, а под него поставете стълба.

Не след дълго някоя от маймуните ще тръгне да се катери, за да вземе банана. В момента, в който докосне стълбата, залейте останалите маймуни със студена вода. След малко друга маймуна ще се опита да вземе банана. Тогава вие отново залейте останалите маймуни със студена вода.

банани
Снимка: iStock

Много скоро, ако някоя от маймуните реши да посегне към банана, останалите ще я спрат.

Сега забравете за студената вода. Извадете една от маймуните и сложете вътре друга. Тя ще види банана и ще се опита да го вземе.

Но за нейна неприятна изненада, другите ще я нападнат. След още един-два опита новата маймуна ще си е научила урока: ако тръгне към банана, останалите ще я бият.

Сега извадете още една от старите маймуни и сложете нова на нейно място. Тя също ще се опита да вземе банана и ще яде бой от останалите. Дошлата преди нея ще я бие наравно с другите!

По същия начин заменете снова трета, четвърта и пета маймуна.

Всеки път, когато новодошлата тръгне към банана, останалите ще я нападат, макар че повечето си нямат и представа защо е забранено да се качват по стълбата или защо бият маймуната. След като и последната маймуна е извадена от клетката и заменена с нова, нито една от маймуните в клетката не е била заливана със студена вода. Въпреки това обаче никоя маймуна не се приближава до банана.

банан банани
Снимка: Istock

Защо?

Защото откакто е в групата, правилата винаги са били такива.

Експериментът ясно доказва, че живите същества, като маймуните, като нас, хората, са способни да вярват в принципи, чиято логика и смисъл невинаги познават.

Достатъчно е другите да вярват в нещо, за да стане то общовалидно за всички. 

А клетката? Клетката е метафора на нашето общество - на света, на училището, на работното ни място, на държавата, на планетата...

Споделете с нас какви са вашите мисли относно този интересен опит...

12-те най-мъдри съвета, които някога сте чували

 

Прочетете още:

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти