Поне веднъж сме изпитвали ефекта Мандела. Но защо и какво е това?

Ефектът на Мандела е свързан е един много интересен феномен сред хората. Оказва се, че цели групи хора си спомнят исторически факти по напълно погрешен начин.

Това явление носи името на бившият президент на ЮАР, Нелсън Мандела, защото е свързано с неговата смърт. Оказва се, че милиони хора по света ясно си спомнят, че Мандела е починал през 80-те години в затвора и дори си спомнят как са гледали кадри от погребението му по новините.

Както знаем обаче Мандела умира чак през 2013 г. и всичките тези хора остават изненадани от неговата смърт, защото според тях той вече е мъртъв.

Според хората, които разглеждат "ефектът на Мандела", той се дължи на съществуването на паралелни реалности, много близки една до друга, и ние се прехвърляме от едната в другата в определено време.

Един от най-често даваните примери за "ефекта на Мандела" е култовата реплика от "Междузвезни войни",когато Дарт Вейдър казва на Люк Скайлокър, че е негов баща. Как си спомняте вие репликата на Вейдър от тази сцена? Повечето хора си спомнят: Люк, аз съм баща ти! Или: Luke, I’m your father! Всички картинки в интернет също са така направени. Дори актьорът, който озвучава Дарт Вейдър си го спомня така. Нека сега обаче видим, каква е репликата във филма. "Не, аз съм баща ти."

Явно толкова много хора си спомнят тази реплика погрешно.

Децата, които помнят предишните си животи

Следващият пример е свързан с така нареченият Tank boy. Това е човек, който по време на протест в Китай през 1989 г. се изправя пред танковете на китайската армия. Много хора си спомнят тази ситуация с фатален край. Те имат ясни спомени как танковете прегазват протестиращия, но в действителност не е така.

Танковете се опитват да заобиколят човека и след известно време, няколко човека идват и извеждат протестиращия от пътя на танковете.

Оказва се отново, че спомените им не са реални.

Един друг пример е убийството на Кенеди. Повечето хора вярват, че по време на убийството на президента в колата има 4 човека. Има възстановки, където се използва кола с 4 места. Но в колата е имало 6 човека.

Има още десетки и стотици примери за ефекта на Мандела. Може да видите голяма част от тях в сайта mandeleffect.com или пък като потърсите в гъгул за такива.

Дали наистина съществуват паралелни реалности или по някакъв начин мозъците на толкова много хора са били подведени да създадат грешни спомени?

Причините, поради които душата ви е избрала този живот

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти