Досега сте го правили грешно! Ето по кое време е правилно да пиете кафе

Толкова сме свикнали с факта, че кафето е ключът към енергичната сутрин и веселия ден, че вече не можем да си представим живота си без тази напитка. Някои го използват, за да допълнят обилната си закуска, докато други си купуват чаша кафе набързо на път за работа. Не спорим, че кафето наистина дава енергия и помага в борбата със сънливостта, но само ако го пиете в точното време.

Така експертът по сън от Обединеното кралство Рекс Исап твърди, че кафето в никакъв случай не трябва да се пие веднага след събуждане. Причината е сложната структура на нашето тяло:

4 признака, че пиете твърде много кафе и как да промените този навик

„Когато се събудим, нивата на кортизол са на върха си. Кортизолът, който се нарича хормон на стреса, повишава нашата активност и концентрация. По този начин, консумацията на кофеин, докато нивата на кортизол вече са високи, може действително да понижи кортизола и да доведе до загуба на енергия."

С други думи, когато се събудим, вече имаме необходимото ниво на хормони, за да започнем деня енергично. Затова трябва да изпиете първата си чаша кафе не по-рано от час след събуждане.

Ако много ви се пие кафе, сигурно ви липсва нещо…

Разбрахме се с първата причина, поради която не трябва да пиете кафе веднага след събуждане – двойна доза кортизол може да доведе до загуба на енергия. Но има и втора причина – изпиването на чаша кафе, когато все още не сте изразходили енергията, натрупана след сън, може да доведе до толерантност към кофеина. Така, колкото и кафе да пиете, вече няма да се чувствате енергизирани.

Ако пиете кафе в точното време, вашето енергийно ниво ще бъде наред:

Пий кафето си така, за да бъде то по-полезно за теб

„През деня мозъкът ни произвежда химикал, наречен аденозин. По същество той причинява сънливост. Докато сте будни, той се натрупва и ви прави сънливи, но кофеинът блокира аденозиновите рецептори, което ви помага да останете нащрек за дълго време."

Въпреки това, не трябва да пиете кафе по-късно от 15:00, защото ако аденозиновите рецептори са блокирани от кофеина, няма да можете да спите. Поради тази причина се казва, че кафето и другите кофеинови напитки са честа причина за безсъние.

5 сериозни причини да спрете кафето (още днес)

Може да включите и чая в списъка с опасни за вашия режим напитки. Трябва да изпиете последната си чаша чай не по-късно от 15:00 часа, така че кофеинът да не ви пречи да спите:

„Чаят съдържа аминокиселината L-теанин, която насърчава релаксацията, но изследванията показват, че пиенето на кофеинови напитки в рамките на шест часа преди лягане може да доведе до нарушения на съня."

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти

Не просто футбол