Днес е Сирни заговезни

Днес е Сирни заговезни
Снимка: Thinkstock

Мария Николова

На днешния ден православните християни отбелязват Сирни заговезни или Прошка, както е по-известен празникът в народните обичаи. Сирна неделя е винаги седем седмици преди Великден и е един от най-големите зимно-пролетни празници.

Традициите налагат на Сирница да се палят обредни огньове, чрез които хората са вярвали, че прогонват и изгарят злите духове от дома. Кладите се прескачали за здраве и късмет. Младите момци хвърляли малки стрели в дворовете на девойките, които харесват.

На този ден за последно се яде блажно преди строгия Великденски пост. На трапезата се поднасят яйца и млечни продукти – сирене, извара и кисело мляко, както и сърми и риба. Задължително на вечерята на Сирни заговезни се яде баница със сирене и бяла халва.

Празникът се свързва и с ритуала "хамкане", при който с конец в средата на тавана се завързва парче халва или варено яйце. Най-възрастният мъж в къщата залюлява конеца, а малките деца се надпреварват да захапят парче от халвата, без да го хващат с ръце. След това конецът се запалва и по него се гадае колко плодородна ще бъде годината.

На Сирни заговезни се ходи на гости на кумовете и родителите, за да се иска прошка. Прието е по-младите да искат опрощение за греховете си от по-старите. Ако е имало дразги и недоразумения през годината, сега е моментът тези отношения да се поправят. Прошка се моли с обръщението ”Прости”, а отговорът трябва да е "Простено".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти