Как да разберем дали сънищата ни подсказват нещо за нашето бъдеще?

сънища
Снимка: iStock

Изданието “Marie Claire” разказва как сънищата са отражение на подсъзнателната ни същност и интуиция, предава Darik News.

Основателят на аналитичната психология, швейцарският психиатър и психолог Карл Густав Юнг, смята, че сънищата са вид превозно средство, което прехвърля посланията от инстинктивните части на ума към рационалните. С други думи, с помощта на сънищата подсъзнанието се опитва да ни предаде важна информация, от която се нуждаем.

Фактът, че подобно „комуникационно устройство“ работи, е доказан в много случаи. В исторически и биографични книги можете да намерите много случаи, когато сънищата стават пророчески и предсказват събития, които по-късно наистина се случват. Известно е например, че един от работниците на небезизвестната атомна електроцентрала в Чернобил е сънувал аварията година и половина преди трагичните събития. Наполеон, в навечерието на битките чрез сънища е знаел за техния резултат. Таблицата на знаменития учен Менделеев се появява в сън. Когато бъдещият велик физик Алберт Айнщайн е бил тийнейджър, имал сън, който по-късно е повлиял на откриването на Теорията на относителността.

От гледна точка на психологията феноменът на пророческите сънища се обяснява съвсем просто. Всички ние сме в огромно информационно поле, състоящо се от знания и богат опит, натрупан от цели поколения хора. Юнг нарича това колективно несъзнавано. Всеки човек през целия си живот може да използва тази информация в неограничени количества. За това има много средства и канали за възприятие и всеки от нас е напълно различен. Някои придобиват знания чрез картини, знаци, символи, други чрез внезапни прозрения. Но може би един от най-ефективните начини е да се потопим в себе си, в нашето подсъзнание. Това включва медитация и сън.

сънища
Снимка: iStock

Учените са доказали, че мозъкът ни излъчва различни видове вълни при различни дейности. В момента на будност мозъкът работи върху гама или бета вълна и когато човек заспи, честотата на мозъка се забавя и той преминава към тета вълната. Именно на това ниво на дълбока релаксация или сън е най-лесно човек да се свърже с подсъзнанието си и да получи отговори на всички свои въпроси.

В галерията долу прочетете по какви критерии може да се знае, че сънят е пророчески и как да декодираме сънищата.

Какво ни подсказват нашите сънища

Вижте още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти