Да погледнем от друг ъгъл на слънцезащитните продукти

Да погледнем от друг ъгъл на слънцезащитните продукти
Снимка: Thinkstock

Д-р Катя Паскова

Да започнем от това - трябва ли да нанасяме всеки ден фотозащитен продукт? Всъщност, много малко хора правят това, особено в градски условия. Пък и да не говорим за колко "правила" сме чували до момента:

• По малко слънце всеки ден е полезно.

• Подготвителният тен предпазва кожата от слънчево увреждане.

• Всекидневното излагане на слънце помага да поддържаме нивата на витамин Д.

Но щедрото "потапяне" в ултравиолетовото лъчение не е никак безвредно за кожата ни.

От години знаем, че УВ В лъчите са основно отговорни за слънчевите изгаряния, както и за разрушаване на колагеновата мрежа и образуването на бръчки. Последните проучвания обаче, доказаха, че не по-малко участие в състаряването има и друг спектър от ултравиолетовото лъчение и по-специално УВ А1.  А истината е, че голяма част от слънцезащитните продукти не осигуряват никаква или достатъчна защита спрямо УВ А1.

Наскоро приключили изследвания установяват, че дори съвсем кракотрайни, но редовни излагания на слънце при хора с по-светла кожа, активират гените, които имат отношение към разрушаването на колагена. Да, наистина имаме такива гени и ние носим основната вина, ако често ги предизвикваме. Активираните гени стимулират отделяне на специални ензими, наречени металопротеинази, които задвижват цяла каскада по разрушаване на колагеновата мрежа. Този цикъл се повтаря отново и отново при следващите ни излагания на слънце.

Крайният резултат за нас е - тънка, отпусната, набръчкана и лесно ранима кожа, спукани капиляри, слънчеви петна и неравномерна пигментация.

 Тенът не предпазва кожата от увреждащото действие на УВ лъчите, както и по никакъв начин не стопира активирането на гените, разрушаващи колагена. Друг разпространен мит е, че солариумите подготвят кожата за "истинското печене", но са безвредни.

Доскоро се знаеше, че т.нар. фотостареене е резултат основно от УВ Б лъчите, които се излъчват с най-голям интензитет през топлите месеци и особено в часовете около обяд. Сега вече е установено, че същият тип стареене се предизвиква и от УВ А лъчи, като сред тях преобладават УВ А1 лъчи. Разликите между УВ Б и УВ А1 са по-важни отколкото предполагате.

Какво прави УВ А1 лъчите толкова важни:

• Това са най-силните по интензивност УВ лъчи, като този интензитет се запазва през целия ден и целогодишно.

• Този спектър лъчи преминава през стъкла и прозорци, както и през различни материи.

• Не са блокирани особено ефикасно от слънцезащитните продукти.

УВ А лъчите имат по-голяма дължина на вълната, което обуславя проникването им на по-голяма дълбочина в кожата. Има точно 2 съставки, одобрени от регулаторните органи, които могат да осигурят ефективно блокиране на УВ А1. Затова нашият съвет е да четете внимателно съдържанието на опаковката. Това са - цинков оксид (минерален филтър) и авобензон (химичен и по-малко устойчив филтър).

В крайна сметка, какво ще си спестите и какво ще спечелите, ако ежедневно ползвате слънцезащитен продукт, съдържащ цинков оксид: ще намалите вероятността за образуване на бръчки, изтъняване на кожата и пигментни петна.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти