Кучешките зъби и техният SOS сигнал

24-каратова усмивка
Снимка: Getty/Guliver

Напоследък в разни телевизионни реклами от бг ефира кучета ни се усмихват с човешки зъби, а слоганът им ни подсеща колко важни се оказват грижите за устната хигиена по отношение на нашите домашни любимци, особено след като прехвърлят 3-годишна възраст.

Така че, ако сте собственици на такива четириноги животни, е добре да предприемете някое и друго действие за поддържането на техните зъби в изряден и снежнобял вид, което в немалка степен ще подсигури по-здравословен и дълголетен живот на вашия верен другар.

* Най-надеждният вариант, за да опазите съзъбието на домашните ви любимци е като почиствате устата им с четка за зъби и подходяща паста (по никакъв повод не използвайте човешкия й еквивалент), предлагаща се в зоомагазините и ветеринарните кабинети. В случая удачни са късите четки, защото с тях ще можете по-лесно да измиете зъбите на кучето ви, без допълнително да му причините травми и стрес.

* Щом говорим за устна хигиена, няма как да не дойде ред и за начина, по който храните лаещия член на семейството. Редица проучвания доказват, че гранулите намаляват плаката, която причинява повечето от зъбните проблеми. Затова, ако давате на кучето си само продукти от консерви, е редно от време на време да ги заменяте и с дажби от гранулирани изделия.

* Всички, които влизат в повечето зоомагазини знаят, че там наистина е рог на изобилието по отношение на предлаганите артикули. Всякакви пръчици от пресована телешка кожа и подобни техни разновидности заздравяват зъбите и венците, само че подбирайте такива, подходящи като форма, дължина и размери с големината на вашето куче.

Относно играчките - никакви модели с абразивна структура няма да свършат полезна работа, защото причиняват бързо износване на зъбите.

* Дали точно осемте чаши са оптималната доза прием на вода дневно при нас хората е спорен въпрос, но съдът с тази живителна течност, предназначен за четириногия ви симпатяга, трябва винаги да е пълен до горе. Водата е суровината, редуцираща плаката и зъбния камък. Ако ветеринарният ви лекар счете за необходимо, може да ви препоръча и добавки към нея, които допълнително ще заздравят устната кухина.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти