Булеленг – добре пазената тайна на Бали

Булеленг – добре пазената тайна на Бали
Снимка: Thinkstock

Биляна Траянова

Бали е дестинация, която трудно намира конкуренция, когато се отнася до екзотика, море, плажове, луксозни хотели на добра цена, дружелюбно посрещане и тропически благодат.

Бали често е първата дестинация в списъка с желанията на пътешествениците. Какво се случва, обаче, когато получиш всички мечтани тревъл удоволствия, но се налага да ги споделяш с тълпи от туристи, заставащи непрекъснато пред фотоапарата ти? Тълпата е наш неизменен спътник в ежедневието, особено в големия град. А ние точно от нея искаме да избягаме. Затова търсим тихи, красиви, спокойни места, готови да ни "отвлекат" далеч от сивотата, шума и живота в препускане. Мъдреците казват, че за да усетиш живота пълноценно, трябва да спреш и да се заслушаш в тишината, да затвориш очи и да осъзнаеш съществуването си, да прегърнеш дърво и да погалиш цвете.

Ако целта ни е бягство към природата и тишината, то най-добре е да избираме за пътуване периодите "извън високия сезон" или да търсим места, които не са така популярни и желани.

Пътуваме за остров Бали за пореден път. Все нещо ни дърпа натам. И всеки следващ път откриваме все повече туристи, все по-замърсени местата, където се подвизават те. В случаен разговор ни подшушват за тиха и спокойна част от острова, място, което още пази хармонията на безметежен Рай. "Много е далеч!" е репликата, която би отказала друг, но не и нас.

Решаваме, че ще се възползваме от предизвикателството и ще открием това тайнствено далечно място с надеждата, че все още има място под слънцето на Бали, където да изпиташ онова блаженство, което те кара да усещаш сливане с Вселената.

Оказва се, че това "далеч" е на два часа и половина път с кола, от Денпасар - ако не спираш на всяка спираща дъха гледка, за да я снимаш. Има три маршрута до това тайнствено кътче: единият е покрай внушителен активен вулкан и планиски пейзажи, вторият покрай фантастични, зелени оризови тераси, плантации за кафе и подправки, а третият минава покрай известен пазар, ботаническа градина и разкошни селищни храмове, отрупани с пресни дарове от плодове и цветя, каквито местните всяка сутрин поднасят на хилядите си богове. Неусетно попадаме в Рая на Булеленг.

Ако гледате картата на Бали, Булелелнг е северната част от острова. Бившето кралство, по-късно инкорпорирано от холандците, губи своята автономност през 1882 г., а през 1949-1950 г. става част от обединена Индонезия, както и останалата част от остров Бали. Днес, тази провинция има късмета да е на "цели" два и половина часа от популярната южна част на острова и това я е запазило дотолкова, че всяко кътче от Булеленг изглежда като наистина благословено от боговете.

Слизаме от автомобила и оставаме безмълвни в омаята на тропическия птичи хор. Посрещат ни усмихнатите очи на нашите гидове – Геде и Путу. Нахвърляме им списък с желанията ни и молбата да не ни казват нищо предарително, за да може преживяването да е истинско, без предварителни очаквания и разочарования. Това е запазеният ни модел за опознаване на екзотични места! Гидовете знаят само, че искаме да плуваме с делфини, да направим сафари в морето, да открием красиви места за гмуркане и да разгледаме най-красивите кътчета от Булеленг.

Изобщо и не подозираме, че ни предстоят трите най-фантастични дни, които някога сме имали на Бали. Събуждаме се рано, отпочинали и усмихнати. Сякаш през нощта, песента на вълните е изчистила и последното напрежение от нас. Изскачаме от уютната ни хотелска къщичка и пред нас се ширва обагреното в розово море – изгревът е демонстративен и самоуверен. Рибарите вече дърпат към брега натежалите с улова мрежи.

Неусетно приближил се, млад мъж с алено цвете зад ухото и с най-широката усмивка на света, ни пита какво желаем за закуска и къде искаме да ни я сервира. Не искаме нищо друго, освен прясно изцедени сокове от папая с ванилия и авокадо с палмова захар – предостатъчни да те заситят и да ти дадат енергия за следващите часове. Фотоапаратите ни не могат да насмогнат на безкрайната красота наоколо.

Гидовете вече ни чакат, сякаш  тук времето тече с друга логика. Нарамваме снимачната техника и нагазваме в морето до колене. Качваме се на лодки и потегляме навътре към хоризонта. В миг, спокойната водна шир някак си се променя.

Около лодките ни започват да скачат и пеят групи делфини. Изгревът е времето им за игра. Сякаш нашето присъствие ги радва неописуемо, имаме усещането, че ни се усмихват, а прекрасното им настроение и желание да споделят любовта към живота с нас ни трансформират неусетно в най-обичащите същества. Делфините са толкова бързи, че едва успяваме да ги снимаме. Изненадват ни всеки път – ту се покажат от дясно на лодките, ту се скрият и внезапно изскочат пред носа, после се гмурват и започват да скачат зад нас. Почти сме убедени, че се заливат от смях като ни наблюдават колко объркани сме и незнаещи накъде да погледнем. Очите ни, обаче, поглъщат жадно изящните им, плавни движения, силата на тези морски герои ни изпълва с невъобразимо възхищение.

Тръгваме си без никакво желание да се разделим с новите си приятели. Но гидовете са направили дълъг списък с изненади за нас. Не са много местата по света, на които сме попадали на толкова всеотдайни хора – очите им греят в топла усмивка, цялото им същество излъчва доброта и гостоприемство. И нищо повече не ти трябва, за да се почувстваш като у дома!

Редят се индуистки храмове, "охранявани" от смешни маймуни, които позират абсолютно професионално пред камерите ни. Гледките с бели водопади сред буйна тропическа растителност са добре скрити от пътя и за да ни удостоят с великолепието и хладта си, трябва да походим из сочните гори.

Попадаме на горещи извори, край които в малки басейни местните се наслаждават на разпускаща баня. Спираме край звездата на Булеленг – плажът Ловина. Наоколо е оживено, десетки симпатични ресторантчета, барове и кафенета са готови да ти угаждат. Преминаващи улични търговци спират край нас, за да покажат невероятните си съкровища за продаване – медальони с акулови зъби или направени от раковини и смола, сребърни, ръчно изработени накити и романтични пощенски картички.

Малки хотелчета, луксозни хотели и вили в района предлагат настаняване за  доста по-ниски цени от тези в южната част на Бали, а ресторантите, предлагащи местна или западна кухня, имат цени по-ниски с около 1/3 от тези в Убуд. Цялостен масаж ще ви струва около 6 щатски долара. Плажовете в тази част на острова са с черни пясъци и това прави морската вода да изглежда по-различно, но се убеждаваме бързо, че е кристално чиста.

Наемаме инструктор и екипировка от център за гмуркане близо до Ловина Бийч. Гидовете ни се усмихват заговорнически и не можем да ги накараме да отронят и дума. Нали това искахме! Само след около 40 минути се оказваме на малко пристанище, откъдето прехвърляме всичко на лодка. Навсякъде около нас стърчат острите, кокалести коренища на мангровите дървета. Целият бряг, докъдето поглед стига, е опасан с мангрови гори. Дивото започва да зове!

Потегляме с лодката за малкия остров Менджанган. Ако погледнете картата на Бали, ще го откриете над най-северозападната му точка. Слънцето е безпощадно днес. Индивидуалното гмуркане с инструктор струва около 35 щатски долара, но ако се присъедините към група, ще ви струва само около 20 щатски долара. Бързо навличаме неопрените и разменяме уточняващи думи с 29-годишния инструктор Люцман. На Менджанган имало осем основни места за гмуркане, с различна степен на трудност. Освен нас, няма никой друг наоколо. От Менджанган се подават любопитните глави на малки сърни. Местните вярват, че сърните могат да преплуват от отсрещния бряг  до Менджанган. Звучи невероятно, но на малкия остров няма питейна вода и никой не живее тук. Островът е съвсем див, вероятно затова са запазени и коралите наоколо. Има храм, до който на празници идват поклоници от Бали.

Хвърляме се в морето по-нетърпеливи от всякога. И попадаме във вълшебното царство на подводния свят. Обхваната съм от нестихваща треска да снимам. Искам да споделя този цветен килим и неговите пъстри обитатели с всички, които още не са били тук. Изпитвам дълбоко възхищение пред фантазията на майката природа.

Семейство риби-клоуни се скриват в анемонията си в секундата, в която заставам в полезрението им. Само мъжкият остава пред входа и скача заканително към мен – чудовището, издишащо безброй страшни мехурчета. Една след друга пред камерата ми преминават като на кастинг жълти на сини точки, лилави на зелени райета, с шарки на зебра и какви ли не още, рибки и риби. Замислям се колко от познатите до момента 32 000 тропически риби обитават водите около Менджанган. Малките приятелчета са не просто красиви, цветовете им искрят – ярки и бонбонени. Срещам повечето от героите на анимацията "Търсенето на Немо". Тези плуващи, изящни същества са дружелюбни и спокойни. Явно никой още не ги е безпокоил в тази добре скрита част на Балийско море.

Само на крачка от цветния рай се спуска отвесна стена и рифът е отрязан като с нож. Шареният свят е в пълен контраст с наситеното синьо, което следва след тази граница. Отмествам се към дълбоките води, за да имам по-добра гледна точка към коралите, които не спирам да снимам. Неподозирано, инструкторът ме премества на секундата обратно към плитчините на рифа. Сигурно има причина за това, но дори и не искам да си помислям за нея. Местата за гмуркане по крайбрежието на Бали са много, но повечето са наистина замърсени и трудно можеш да видиш повече от няколко риби. Менджанган е едно от малкото съхранени райски местенца за незабравимо гмуркане.

Какви приключения можете да имате в провинция Булеленг, остров Бали?

В тази част на Бали има ферми за отглеждане на перли от световна класа. Ако сте любознателни, можете да си организирате посещение в района на селцето Герокгак.

Можете да плувате с делфини в  Melka Excelsior Dolphin & Wildlife Resort. Ще преживеете неземно чувство от общуването с тези свръх интелигентни същества. Плуването с делфини лекува и най-тежката депресия! Можете да наблюдавате дресура, освен на делфините, и на видри – ще се изненадате колко "човешко" поведение имат тези малки създания. "Dolphin Therapy" център осигурява помощна терапия (DAT) и лечебна програма за деца и възрастни с парализа, критични заболявания, увреждания, състояние след инсулт и др. Центърът е част от хотелски комплекс, където можете да отседнете и да ползвате всички отстъпки за гости на хотела. Инстукторите и треньорите на делфини са сертифицирани и са истински отдадени на грижата за делфините.

Разходете се до главния град на Булеленг – Сингараджа, втория по големина град на Бали, с невероятна колониална осанка, с по-големи и широки улици, от където и другаде на Бали, със стари къщи и големи градини, извикващи във въображението отдавна отминали дни. Сингараджа просто изглежда различно от останалите градове на Бали. Мултиетническият пъзел включва арабско влияние, което може да се открие в района на старите докове, тук е и най-големият китайски храм на Бали.

Не пропускайте внушителната гледка на Pura Agung Jagatnatha - най-важният храм в града и най-големият в северно Бали. За съжаление, посетители, които не са хинду, не могат да влязат в храма. Но да се види храмът дори отвън, си заслужава заради възхитителното му великолепие.

Спрете край студените извори на Air Sanih, малко крайбрежно селце, чиято вода казват, че идва от свещеното езеро Батур. Не може да не снимате водопадите Gitgit – срещу 6000 рупии можете да се изкъпете в свежите планински води.

Отделете време, за да видите един от най-впечатляващите храмове в северната част на Бали - Meduwe Karang Temple, на около 10 км източно от Сихгараджа.

Не пропускайте и Temple Baji, великолепен храм от розов варовик с неописуеми каменни резби. Храмът е непознат на туристите и може да се окажете от единиците, които имат късмета да попаднат тук. Храмът е издигнат в чест на богинята на ориза, Деуи Сри, която закриля посевите и оризовите поля. Това е един от най-старите храмове на Бали, датиращ от 15 век.

Храмовете в Бали са хиляди. Накъдето и да се обърнете, ще откриете такъв – дали голям, в който се стичат всички от околията или малък, семеен храм в двора на къщата – каквото и да правите на Бали, не се лишавайте от това да присъствате на ежедневните ритуали на местните хиндуисти. Те няма да имат нищо против. Дори ще се зарадват на присъствието ви.

Булеленг е известен като район на производство на тъкани от коприна и памук. Можете да си купите невероятни покривки и платове директно от майсторите. Други занаяти, развити в тази част на острова са сребърната бижутерия и дърворезбата.

Гмуркане, шнорхелинг, риболов, наблюдаване на делфини или плуване с тях – това са едни от задължителните активности в северната провинция на Бали. Тук времето тече бавно и всеки ден ще ви се стори толкова наситен и дълъг, че ще съберете спомени като от многоседмично пътуване. Булеленг е място, което можете да изберете за почивка с деца – забавленията са неизброими и никой няма да скучае и секунда. А шнорхелингът ще ги запознае с рибите-папагали, морските костенурки, риби-клоуни и безброй още фантастични същества.

Единственото скъпо в пътуването до Бали е самолетният билет. Ако резервирате няколко месеца напред или оцелите промоция – ще можете да пътувате за около 650 евро, а може и за по-малко, ако използвате нискотарифни полети в Азия.

За нормално прехранване на Бали не ви трябват повече от 100 щатски долара. Пазарите са навсякъде, плодовете – сочни и хранителни, оризът - вкусен.

Ако не сте претенциозни, можете да спите и за по 10-15 щатски долара на вечер, но имайте предвид, че и 5-звездните хотели имат повече от примамливи цени – за седем дни нощувки със закуски – около 300 щатски долара. Офертите са безброй, а извън високия сезон можете да "ударите джакпота" с добра цена.

Очаквайте новите епизоди на "Без багаж" само във Vbox7.

Предстоят срещи с магьосници, шамани, хинду ритуали за кремация, посещение при тайнствените Трунян, които поставят мъртвите си под парфюмни дървета и още много невероятни истории от широкия, невероятен свят! Без багаж! Нямаме търпение да ви разкажем!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти