Ако ни ужили насекомо

Ако ни ужили насекомо
Снимка: Thinkstock

Д-р Катя Паскова

Лятото е сезонът на по-малко дрехи и повече плът. Което автоматично означава, че всички насекоми около нас приемат това за "добре дошли".

Независимо дали сте на палатка, на пикник, на море или в градска среда, е хубаво да пазите себе си и хората, които обичате от ухапването от насекоми. 

Затова ние решихме да виприпомним тези няколко съвета какво да правим в такива слишаи. 

Лятото е вече тук, а с него идват и някои дребни на вид, но способни да създадат доста проблеми създания на природата, а именно насекомите. Едва ли има човек, който да не е бил ухапван или жилен от комар, кърлеж, бълха или паяк. За щастие, в повечето случаи няма трайни и сериозни последици, но понякога това може да бъде и фатално.

Някои от ухапванията или ужилванията са доста болезнени или опасни, докато други водят само до сърбеж, зачервяване или малки пъпчици. Каква ще бъде реакцията на потърпевшия, зависи от това дали всъщност ухапването или ужилването е защитна токсична реакция или с цел хранене на насекомите.

Жужащите жълти пчели или оси жилят основно с цел защита на рояка. Отровата в жилото им предизвиква бързо силна болка и по този начин обезвреждат потенциалния нападател. При ухапване от паяци, от друга страна, се отделят много токсини и смилащи ензими, за да се улесни храненето им. Когато "жертвата" им е човек, тяхната отрова може да е много болезнена и да причини сериозни рани и увреждания на тъканите.

Ухапванията от насекоми, като комарите, които се хранят с кръв, много често са безболезнени. От слюнката им обаче се отделят вещества, които по-късно водят до сърбеж и зачервяване. Облекчаване настъпва от студени компреси, намазване със слаб кортикостероиден крем, охлаждащи спрейове с ментолов спирт или прием на антихистамини.

Предпазвайте децата да не разчесват прекалено силно ухапаните места, защото може да ги разранят и да се насложи вторична инфекция. Ако знаете, че отивате на място, където има много комари, в близост до водни басейни, например, е удачно да си вземете репелент и да се напръскате с него.

Ако сте в компания, много често някой от групата е буквално "изяден" от комарите, докато други нямат нито едно ухапване. Всъщност на случаен принцип ли хапят насекоми, като комари, кърлежи и бълхи или си подбират "жертвата"?

Тези насекоми съвсем не хапят случайно. Те са привлечени от голям брой физични и химични стимули, като топлина на тялото, състав на потта, въглероден двуокис, вибрации и аромат. От друга страна, липидите по повърхността на кожата действат отблъскващо спрямо тях. И затова някои от хората са далече по-атрактивни за насекомите от други.

Ако сте били на пикник, излет, разходка в планина или гора, е хубаво, като се приберете, да огледате внимателно кожата и скалпа за кърлежи. Обикновено ухапванията от тях са безболезнени и остават незабелязани. Обърнете повече внимание на сгъвките – зад коляното, слабините и подмишниците. В случай,  че откриете кърлеж, премахването му трябва да стане внимателно, за препоръчване с пинсета, като го дърпате, а не въртите обратно на часовниковата стрелка.

Ако около мястото на ухапване има зачервяване, обрив, чувствате се отпаднали, имате треска, болки в мускулите и ставите, е необходимо да потърсите медицинска помощ.

Как да третирате ухапвания от пчели?

Най-доброто нещо е превенцията. Избягвайте поляни с диви цветя или детелини. Също така избягвайте носенето на прекалено ярки дрехи с цветни мотиви сред природата, както и повечко парфюм или ароматизирани лосиони за тяло. Когато попаднете в обсега на раздразнена пчела или оса, избягвайте резките движения, застанете мирно или започнете съвсем бавно да отстъпвате, за да избегнете евентуално влошаване на ситуацията.

Ако вече сте ужилени и жилото е още във вас, то трябва да се премахне с леко остъргване на кожата в хоризонтална посока с тъпата страна на нож или кредитна карта. Ако е засегната ръка или крак, трябва да е вдигнат/а, да не се натоварва и може да се постави лед или студени компреси. Ако има изразено подуване или усетите трудност при преглъщане, замайване и сърбеж по цялото тяло, е нужно да потърсите медицинска помощ.

Прочетете още:

Как да си направим капан за комари

Какво ни дава евкалиптовото масло

Домашната аптечка за път за безгрижно пътуване

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти