Направи го днес: 5 съвета, с които ще спреш досадния навик да отлагаш всичко

отлагане
Снимка: iStock

В графика ти има поне пет неизпълнени задачи, кошът с прането стои пълен от няколко дена, а онази среща с приятелката ти, която трябваше да се случи днес, отново беше насрочена за някаква дата в бъдещето. Ти си полегнала на дивана и гледаш вече осми епизод от романтичен сериал. Ако се разпознаваш в тези редове, ти си професионалист в отлагането. 

Отлагането, известно още с по-научния термин “прокрастинация” е сериозен проблем, пред който са изправени редица хора - някои в по-малка, други - в по-голяма степен. Има разлика между обикновения мързел и прокрастинацията. Отлагането, освен много досаден навик, е и механизъм за справяне с ежедневните проблеми, пред които се изправяме. 

Първо, нека проучим значението на отлагането. Думата идва от латинското “procrastinationem”, което означава „отлагане от ден на ден“ или „отложено до сутринта“.

Дори само от етимологията на думата може да си обясните какво означава прокрастинацията. Обикновено се изразява като забавяне на нещата до последния момент или дори след крайния им срок.

А ако трябва да дадем научната дефиниция, то отлагането се описва като “саморегулиращ се провал, при който хората доброволно, но ирационално забавят основни задачи”.

отлагане
Снимка: iStock

Различни изследвания се опитват да разберат причините за това явление. Някои проучвания показват, че отлагането хронично засяга около 15%-20% от възрастните. Този брой се увеличава значително при студентите, където около 80%-90% са отлагали до известна степен. И така, какво кара хората да отлагат?

Проучванията са разгледали всички видове фактори, които биха могли да допринесат за отлагането. Ще забележите, че нито един от тези фактори не свързва отлагането с мързел. Те включват личностни черти, стилове на вземане на решения, времеви перспективи, емоционална регулация и дори биологични фактори.

отлагане
Снимка: iStock

Каквато и да е причината за отлагането ви обаче, начините за справяне работят за всеки. Дори да не успеете да изкорените отлагането веднага, не спирайте да пробвате.

В галерията ни може да получите пет съвета за отстраняване на този вреден навик.

5 съвета, с които ще спреш досадния навик да отлагаш всичко

 

Прочети още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти