Синдромът на сварената жаба или защо има жени, които търпят лошите си съпрузи

Синдром на сварената жаба или защо търпим кофти съпруг
Снимка: Unsplash

Велина Томова

Повечето от нас познават по една жена, омъжена за страхотен мухльо.

И няма сила, която да я накара да го остави, въпреки че едва преди десетина години нито въпросната жена щеше да търпи такова отношение, нито пък мъжът беше чак толкова зле.

Какво става? Защо има жени, които сякаш притъпяват съзнанието и емоциите си с годините и се примиряват с все по-лошо и по-лошо отношение? Какво спира тези жени да кажат „край, до тук“и да върнат живота си, самоуважението си и усмивката си отново?

Най-вероятно става дума за синдрома „сварена жаба“.

Той се базира на истински експеримент. Ако поставите жива жаба във вода с приятна температура и започнете постепенно да нагрявате водата, тя ще се опитва да изравни своята температура с тази на водата.

Това ще я изтощи и тя чисто и просто ще се свари.

Ако поставите обаче жабата в тенджера с вече вряща вода, тя бързичко ще усети, че това не е подходящо за нея място, ще скочи от тенджерата и ще се спаси. По този начин хората също се нагаждат постепенно.

Снимка: Unsplash

Ако в началото на връзката всичко е било наред и полека-лека е настъпило отпускането, силите на жената, също както и на жабата, с времето се изтощават. Тя се опитва да се бори, но с времето силите ѝ намаляват и тя спира да се съпротивлява. Отстрани всички виждат, че тя има нужда от промяна, но тя самата няма сили да се бори.

Често тези жени просто тихо изгасват, затънали в семейна рутина, подкрепа за вече порасналите деца и напълно неспособни да се погрижат за себе си.

Ако на хоризонта се появи нов източник на сила и вдъхновение – нов мъж или всеотдайна приятелка, те биха могли да са подкрепата по пътя към промяната. Така жената ще има шанс да се измъкне от ситуацията и да не влезе в ролята на сварената жаба.

А за да не изпадате самите вие в такава ситуация, не позволявайте на сетивата ви за добро и лошо отношение, за приемливо и неприемливо поведение и за това какво е любов да закърняват.

Откривайте заедно с партньора си любовта всеки ден и не се оставяйте на рутината в продължение на години. Това ще е началото на вашето „сваряване“...

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти