Правилата на привличането ІІ – код "Сигурност"

Правилата на привличането ІІ – код "Сигурност"
Снимка: Thinkstock

Михаела Петрова

(Първа част на "Правилата на привличането" от Михаела Петрова можете да прочетете тук)

Обикновено се смята, че жените са тези, които търсят сигурност в един мъж. Като това означава той да може да осигури базовите неща – дом, издръжка на семейството и децата. Да е благонадежден – с някоя стабилна професия от типа на лекар, юрист, счетоводител... нещо, от което хората винаги ще имат нужда и опасността да остане без работа да е сведена до минимум.

Според мен и водопроводчиците и автомонтьорите би трябвало да са в тази категория, защото със сегашното строителство, от ден на ден първите стават все по-безценни, а вторите... всяка жена шофьор знае колко пъти ѝ се налага да избира между масажа и ремонта на колата, в полза на колата...

Така де, стига човек да не държи да води разговори за Унамуно и Сервантес и да не настоява, че трябва "Блясъкът на чистия ум" да е в топ-класацията на 10-те му любими филми.

И все пак живеем във времена, в които ІТ-специалистите започват да печелят преднина в предпочитаните стабилни мъжки професии, особено откакто започнаха да надрастват легендата, че вместо принцеса предпочитат говореща жаба.

Имам приятелка, която няма нищо против, че холът ѝ прилича на наземна космическа станция, в която освен техните две РС-та, плазма и два лаптопа, винаги има и чужди компютри за поправка, плюс още няколко специални неща с много кабели, които ѝ е забранено дори да почиства.

Тя си е доволна, че си има кухнята и спалнята, и че може да каже в 10 вечерта, от вратата: излизам с приятелки, има храна и бира в хладилника и да чуе единствено "добре", без да я пресреща озадачен поглед къде е хукнала посред нощите. Но пък и тя не е от онези жени, които искрено боледуват и страдат, когато не им се обръща внимание.

Нейната философия е: "Бракът е сделка за оцеляване. Навикът да живееш с някого без да му се дразниш, създава спокойствие и свобода да се развиваш. А не настояването непременно да имате еднакви интереси. Е, трябва да харесвате едно и също вино и да обичате да пътувате до едни и същи места, но това се възпитава, когато с някой ти е спокойно.

Аз обичам да ми е спокойно и не виждам никакъв проблем да обичам мъжа, с когото се чувствам така. На какъв друг мъж да родя деца? Не разбирам защо любовта трябва да е мазохизъм, свързан с постоянна несигурност, както я описват поетите и особено "Фейсбук" поетесите. Те се занимават прекалено с отричане на нещо, което ги е развълнувало. Това не ме интересува. Предпочитам спокойствието”.

Тук вече ще изляза от допусканията кои са стабилните мъжки професии, които жената си превежда с код "спокойствие". През лятото научихме, че да си "млад меринджей" например, никак не е окей. Шегичка. (Ако все още някой не е гледал историята с "младия меринджей" и не знае защо думите "Ко? Не" станаха лафът на лятото, видеото го има в сайтовете за видео споделяне).

Но е факт, че е съвсем политически коректно една връзка да създава усещане за доверие един у друг и респективно да създава среда на сигурност и спокойствие. И далеч не само жените имат естествено желание това да е така.

Не само жените се чувства по-сигурни, когато през нощта има мъж в къщата, дори и да хърка, дори и да оставя вдигната дъската на тоалетната чиния и да стиска пастата за зъби по средата на тубата и да забравя да ѝ затвори капачето. Мъжете също обичат двойното легло да е запълнено от спокойното дихание на тяло, до което могат да се сгушат или поне да преплетат крака.

И това да ги успокои, че не са сами в този свят, който някога ги е изтръгнал от утробата на майката. Дори и най-големите мъжкари са невинни като бебета в съня си. И ако някой си е дал труда да се загледа в спящия мъж до себе си, колкото повече се вглежда, толкова повече ще започне да вижда детето, чиито вътрешен свят не е забравил, че "сигурност" и "женска прегръдка" за него са синоними.

На подсъзнателно ниво това възвръща спомена за прегръдката на майката, която е единственият начин да усетим, че не сме захвърлени във враждебен свят след напускане на топлото леговище на нейния корем.

Така че в общи линии момчетата, които не са имали травматично детство или нямат много силен архетип на скитник и са израснали в относително компактни и мирни отношения между родителите си, обикновено имат интуитивен усет за тази сигурност и по естествен начин привличат жени, за които също е нормално да има съюзник "в добри и лоши дни".

А децата са едно чудесно утвърждение на този съюз. Любовта може и да не е дива, страстна или водеща към драматични обрати, но за сметка на това става нещо като навик, който едва ли някой би могъл да обясни, но просто знаеш, че е там. И на фона на това относително спокойствие, приемаш по-леко всичко останало, през което животът ни превежда.

Или както е написал Том Робинс във финала на "Б като бира" за своите герои: "...И така, вече знаете всичко. А дали живяха щастливо до края на дните си? Не, това не се случва на никого - поне не съвсем. Но когато лошите дни нападнаха Карла в гръб, както се случва на всички ни, тя внимаваше да не ги приема твърде на сериозно, което, скъпи читатели, е най-близкото нещо до вечното щастие". 

Код "сигурност" е много хубава база. В никакъв случай не се отказвайте от него, освен ако нямате някоя неимоверно силна страст, която ви влече към други избори и друг тип "база", на която може да стъпите стабилно, за да не приемате твърде лично разните неща, чиято природа е такава, че да ни нападат в гръб. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти