Отмъщение с боя: Грозното лице на изневярата

Отмъщение с боя: Грозното лице на изневярата
Снимка: Thinkstock

Мария Николова

Предателство, изневяра, отмъщение...

Тези три думи логично следват нишката на сюжет, познат на всеки - в някоя от връзките ни сме наранявали или сме били наранявани от своята половинка.

В момента на афект от коварната постъпка винаги би ни се приискало да накажем, да дадем възмездие – подло, мръсно и перфидно.

И всъщност това е нормалната реакция на всяко човешко същество – да защити достойнството си. Ала разликата между емоционално интелигентния и лекомисления човек, е дали ще запазиш иритацията на ниво първична раздразнителност, или ще я осъществиш наистина.

И ако се случи именно второто – къде са допустимите граници на отмъщението от любов?

През годините неведнъж новинарските емисии са ни разказвали за случаи на агресия – заливане с киселина. За тази форма на насилие няма да говорим днес.

Акцентът тук ще бъде друг нюанс на насилието върху жените – заливане с блажна боя с цел наказание за изневяра.

Идентично със заливането с киселина, този акт има за цел публично да унижи и обезобрази жената – физически, психически, социално. 

Да си представим следния случай: двойка в романтични взаимоотношения. Нежната половинка изневерява. Мъжът разбира. Решава да отмъсти. Като залее тялото ѝ с боя, без тя да подозира.

Това ли е адекватната реакция, когато се почувстваме наранени след предателство?

Въпрос без еднозначен отговор. Но едно е сигурно: отмъщение, застрашаващо психическото и физическото здраве на човека, е нелепо, абсурдно, потресаващо... Каквото и да е то, каквато и да е причината за отключването на желанието за него.

Изневярата не е насилие. Тя е избор, грешка, слабост, знак... Но не и насилие. Докато в това обстоятелство отмъщението се превръща в насилие. А насилието следва да се наказва.

Истината е, че изневярата е една от най-силните психологически травми. Според психолозите тя се понася много по-тежко, отколкото уволнение или развод и може да предизвика нервен срив и депресия. В една толкова деликатна и болезнена ситуация трудно може да се определи кое е редно и кое поведение е правилно, но импулсивната реакция почти винаги е грешен избор. 

През каквито и състояния да преминава съзнанието в такъв момент, прибързаните действия не са вариант. За всяка изневяра вина имат и двете страни на връзката. Това е проблем, за който трябва да се говори, преди да е станало прекалено късно.

Няма как да задържиш човек насила до себе си. Няма как да получиш обич - потискайки. Няма как да накараш някой да изпитва любов към теб...

Няма как да залееш човек, който довчера си обичал, с боя и да живееш в илюзията, че това ще уравновеси везната на страданието.

В този вид „боядисване“ няма любов, има само няколко нюанса – комплекси, неразумност и неудовлетворение.

В следващия клип можете да си припомните и конкретния случай към подобна проява на насилие върху жена:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти