Мъжете с прашки, жените с чашки

Мъжете с прашки, жените с чашки
Снимка: Thinkstock

Мария Николова

Някога мъжете бяха ловци! Жените пък – покорни домакини.

Пещернякът излизаше да преследва плячката си, а неговата спътница го чакаше да се прибере с улова и да приготви вечеря - стил алангле в своя каменен дом.

Жената беше тази, която поддържаше огъня в семейното огнище, отглеждаше и възпитаваше невръстните хомо сапиенсчета и всеки знаеше своето място.

Минаха векове, хилядолетия и еволюционни стадии и господата започнаха да ходят на лов, ала само за удоволствие. След това се събираха на сладка раздумка край камината и пиеха ароматно уиски.

Дамите, от своя страна, пък кокетничеха и подчертаваха извивките на кръшните си тела, присвивайки плътно корсетите си.

Това обаче беше много, много отдавна...

Днес мъжете вече не ловуват и не стрелят по дивеча с прашки. Вместо това думата, използвана като название на хладното оръжие в праисторическите времена, днес се е настанила в лингвистичното пространство като синоним на оскъдно бельо.

Сега мъжът с прашката не стреля по дивеча, а я използва за облекло, пазейки друг вид "звяр". 

От своя страна дамите вече не се интересуват особено как да подчертават формите си чрез банели и чашки. Всъщност, чашките вече са на масата и те пият от тях, дори повече и от господата.

Изведнъж функциите на предметите, характеризиращи половете, се промениха тотално. Макар да се възползват от същите вещи, единствено звуковият състав на думите остана непроменен, но интересите и социалната принадлежност на съвременните Адам и Ева се преобърнаха.

Резултатът?

Мъжете с прашки, жените – с чашки.

Как се стигна до тази размяна? От край време на господата се възлага обществената роля на "силен пол". Те трябваше да са смелите рицари и доблестните джентълмени, които имаха властта да ударят респектиращо с чашката по масата и да заявяват тежката си дума. Твърде уморително и отговорно, не мислите ли?

Дамите пък често бяха подценявани, а в миналото думата им рядко се чуваше. От тях се искаше само да са верни на съпрузите си и предани към дома и децата. И едните, и другите живееха според строго канонизирани догми, които не им даваха правото да изразяват светоусещането си и да бъдат щастливи.

Сексуалната революция, демократичните промени и придобиващите все по-широки аспекти човешки права и свободи се отразиха върху психиката и начина на мислене. Днес всеки знае, че има възможността да бъде този, който пожелае и какъвто се чувства в кожата си. Така и стана!

Сега царуват нови правила! Мъжете могат да си позволят малко повече суета, дамите – храброст!

И прашките, и чашките вече не могат да бъдат асоциирани с конкретен пол. Те са просто унисекс предмети, които са въпрос на избор от тяхна страна. Номерът на чашките на сутиена, както и количеството на консумирания от чашките алкохол, лесно може да се увеличава и увеличава.

Дали прашките са оръжие, или оръжието са прашките? Призмата е пречупена и всеки вижда истината спрямо освободеността и въображението си.

Единственото неясно остава какво е бъдещето пред този нов установен ред?

Какви ценности ще останат за поколенията напред?

Може би вече няма да разчитаме еднозначно на това мъжът и жената в своята свещена сила на семейство да създават, възпитават и отглеждат наследниците си.

Тази функция вероятно ще бъде поверена на онова, на което все разчитаме, че "работи" вместо нас в наша полза – техниката и благата на научния прогрес.

Така на половете няма да им се налага да влизат в тези така чужди и непривични социални рамки, в които обществото винаги ги е поставяло.

Очаква ни неподозирано бъдеще...

И докато мъжете се перчат с прашки, а жените надигат чашки, децата ударно растат пред компютрите, съхраняващи живота си във... флашки!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти