Мисионерско

Мисионерско
Снимка: Thinkstock

Михаела Петрова

- Знаеш ли, напоследък ми е домиляло за мисионерската поза - изненадващо каза моя приятелка и то в момент, в който обсъждахме по-скоро някакви идеи за печелене на кинти, а не мъжете в живота ни.

В първия момент се разсмях, но понеже самонаблюдението ми е станало първа природа, много повече се учудих на собствената си реакция - вместо да кажа нещо иронично, цинично или да оценя шегата, ненадейно се изпълних с блага носталгия.

Замислих се дали във всички печатни издания, които обхождат сексуални теми и визии като химиотерапия ракова клетка, на някого изобщо му хрумва да повдигне въпроса за баналната мисионерска.

И реших като начало да проуча въпроса – държа ако ще правя нещо, да знам защо го правя. Малко ми омръзна от въздигането в култ на първичните инстинкти само защото били естествени, демек природосъбразни и от там, равно на здравословни.

Ако може да се вярва на етнографа Бронислав Малиновски (1884 - 1942) изразът "мисионерска поза" е употребен за първи път от жителите на тихоокеанския остров Тробрианд.

Първите европейски мисионери, които живели сред тези първобитни племена, били много шокирани от неортодоксалните сексуални пози, предпочитани от туземците.

Моралните им устои били разтърсени от нещо не по-малко банално - първичните жени и мъже практикували онази поза, известна като "кучешка". И мисионерите направили каквото било по силите им, за да въведат в правия път езичниците и да им обяснят, че единствено позицията лице в лице е приемлива за християните. Етнографът не споделя как точно са ги просвещавали.

Според други източници, това наименование е разпространено от хипарите през 60-те години на ХХ век, за да изразят презрителното си отношение към презвитерианците и да узаконят правото на свободна любов.
Сред животните тази техника за възпроизводство е най-предпочитана от шимпанзетата и броненосците без връзка с християнството.

Освен това йезуитското й налагане като единствено позволена не е нещо, за което Христос е говорил. Единственото, което е казвал, когато тълпата тръгнала да линчува "съгрешилата" жена е било: "Който няма никакви грехове, нека хвърли първия камък".

Идеята тръгва от мрачното Средновековие, когато клерикалите обявили сексуалното удоволствие за работа на дявола, а жената била произведена в синоним на изкушението.

И един вид при сексуалния акт, в който мъжът е затиснал жената отгоре с единствената цел да създаде потомство, символизира  "победа над изкушението".

И когато хватката на средновековието била разхлабена, но общественото лицемерие все още е съществувало, куртизанките като едни хитруши, са се възползвали много добре от него.

За да си отвоюват правото на свободно от съпружески задължения богато съществуване, са се учели да отиграват "подчинение" и много добре са знаели, че най-лесният начин да се внуши подсъзнателно, е чрез мисионерска поза.

Е, и чрез фелацио. Почти е било по "устав" да го правят коленичили пред мъжа, за да удовлетворят първичните му потребности за секс и власт. Въобще не си мислете, че са му го играли много отворени и са го яхвали като феминистка от 80-те. Никак даже.

За да поддържаш статута на свободна жена, дори и сега, първото условие е висок коефициент на интелигентност. Така че те са били наясно, че мисионерската поза е имала и достойноството, че не се вижда добре тялото на мъжа, което е важно при положение, че не е любимото ти тяло и като бонус така се достига до еякулация най-бързо.

Постулатът "времето е пари" на тях им е бил ясен, далеч преди ерата на капитализма.

Но по-интересното е защо може да ни домилее за мисионерската поза, когато сме сравнително освободни от сексуални табута?

И колкото и банално да звучи, отговорът е нуждата от любов. Ще се опитам да го обясня графично. Ако си представим скала, в която нулата е по средата, наляво са деленията "ласки", надясно - "агресия" и си дадем сметка, че това е акт, който съчетава и двете, нуждата за постигане на баланс е разбираема.

В състояние на екстаз винаги избиват хищни нотки. И ако стрелката отиде твърде далеч в скалата на агресията, тутакси се появява нужда от потвърждение за обич. Та, в този ред на мисли, в приписваната на християнството идея за "правилно" единение има някакъв прагматичен смисъл.

Мисионерската поза вероятно действа умилително на повечето хора, защото дава възможност в един и същи момент да изживееш животинската си страст и без пресилена акробатика, да задоволиш потребността си от нежност.

А и този тип проникване е едно от най-удачните за зачеване. Освен това се оказа, че има около 40 вариации, което ме кара да мисля, че мисионерите не са чак такива задръстеняци.  

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти