Грах и смях

Грах и смях
Снимка: Thinkstock

Михаела Петрова

Много обичах грах като малка и всеки път се радвах, когато баба ми го сготви. А тя всеки път ми разказваше и Edna история, не истинска, а нещо като предупредителна притча.

Edna жена сънувала, че отива на големия пазар за първи път и се впечатлила от изобилието на всичко. Явно и тя като мен, много обичала грах и когато се събудила, разказала на мъжа си за съновидението и възбудено повтаряла:  "... и грах, мъжо, на пазара, и грах, мъжо, на пазара...". А той взел, че я набил. Защо я е набил? Винаги недоумявах. Защото му се причувало "играх, мъжо, на пазара" – помислил, че е танцувала жената. Това беше частта с недоразумението, породено от "грах" и "играх".

А аз винаги продължавах да недоумявам - защо ще я бие затова, че танцува? Баба ми претупваше обяснението, с едно "защото не е прилично да се танцува пред хората на пазара, хайде, яж си граха".

Нали помните, че миналият път ви разказах колко свян от енергията на тялото видях у едни съвсем млади момичета в час по танци. Малко след това имаше Edna хубава инициатива - 14 февруари тази година не беше само за влюбените и винолюбците. Беше избран за международен ден в защита на жените и момичета, жертви на насилие под мотото One billion rising Home – One Billion rising for JusticeЕдин милион жени от 207 държави направиха флаш моб с танци и рози. 

Тогава се сетих и за тази история с "Грахът на пазара" и за времената, в които женската виталност се е наказвала с насилие, независимо дали под формата на бой или с префинените методи на икономическо и психологическо поробване чрез систематично вменяване на срам и вина. И смея да твърдя, че вменяването на срам обикновено е идвало по линия на жените в рода.

Точно както моята баба ми разказваше историята, за да знам, че не е прилично да се танцува пред хората на пазара. Затова бият. Тя никога не е бита от дядо ми, а доколкото знам и нейната майка не е, но от друга страна, не съм чувала някоя от тях да е танцувала на пазара. В общи линии, по женската линия в рода ми се считаше за малко непристойно да си артистична жена, която се излага (във всеки един смисъл на думата) пред публика. Затова и много се радвам, че световният протест на един милион жени беше направен именно чрез танц. 

Статистиката показва, че у нас всяка четвърта жена или момиче е жертва на домашно насилие. И впрочем, има се предвид именно бой. Не мога да го повярвам, или може би не искам, но това означава, че всяка четвърта от вас - жените, които ще прочетат  този текст живее в някаква форма на домашно насилие или най-малкото ѝ се е случвало да се чувства притисната до стената и в капан заради прекомерна ревност, заради изразяване на собствено мнение и всякакви прояви на свободомислие и взимане на самостойни решения.

Тази тема много ме беше впечатлила и преди години. Тогава я развих надълго и широко в два текста, заради които в крайна сметка реших да издам книгата си "Секс, любов и други глаголи". Те се наричат "Пълна лигня" заради контекста "защо добрите момичета се женят за насилници, а лиглите за принцове". 

Бях стигнала до извода, че общото между тях е, че и двата типа имат много сила за живот и огън между краката си, но са израснали на различна почва. Едните, в среда, която е поощрила разцъфването на талантите и дарбите им, а другите – в среда, която систематично е деформирала и унищожавала мечтите за красота и любов. Така вече съм по-съгласна, че насилието продължава. Не само към жените. А като системно изнасилване на обществото, което проявява воля за съществуване на истински ценности и справедливост.  

В това отношение има Edna хубава метафора – когато външни сили счупят яйцето, животът свършва. Когато вътрешни сили счупят яйцето, животът започва.

Слава Богу, има начин вътрешните сили да се възвърнат, дори яйцето да е счупено отвън. През годините на журналистическия ми живот, малко ми беше омръзнало да чувам изискването за "чувство за хумор", което буквално всяка жена изтъкваше като много важно качество на мъжа-мечта. Разбира се, че е ценност, но е важно към какво е насочено това чувство за хумор – да се присмива на другите, да е жлъчен и циничен, да обича просташки вицове за секс и насилие... или да притежава жизнерадостно чувство за самоирония. Можете да си направите един малък тест: на какво се смеете заедно с вашия любим? Отговорът на този въпрос може да ви отвори перспективата към бъдещето на връзката.

Това, което наричам "да се смееш заедно с някого", означава, че той ще се разсмее на онзи сън с граха на пазара и ще я целуне. Означава, че  ще се гордее, ако най-пламенното момиче на дансинга е негово. Дори да не е съгласен с всичко, поне ще е готов да уважи свободомислието ѝ.

Означава, че в компанията на такава двойка, на всички ще им бъде приятно и радостно. Това не изключва някое и друго дребно заяждане на битова тема, но волята да се посмеете на тези леки дразги и да ги разказвате на приятели като вицове за вашето семейство, е много по-голяма ценност в отношенията, отколкото всяко обсебващо чувство, което отключва ревността, страха от загуба на другия и всичко, с което сме склонни да се манипулираме с илюзията, че това помага Edna връзка да не се разруши. Тя е разрушена по начало, ако от нея е отнета виталността на жената.

Мъжът няма как да прояви истинските си качества на партньор, ако жена му не е свободна да разгърне женствеността си. Може да не я пребива, но по някакъв друг начин ще бъде гадно копеле. В огледалото на взаимоотношенията се отразява само онова, което поставим пред него като образ. Онзи образ, който стои закътан в подсъзнанието, но появи ли се другарче за игрите на любовта, винаги излиза на преден план.

Няма по-голяма превенция на насилието, освен Edna жена да си даде труда да опознае истинската си, красива, витална, сексуална, могъща и пълна с радост и смях, вътрешна природа. И да спука черупката на яйцето отвътре. Във всеки един друг случай, ще се намери кой да я счупи отвън. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти