Искам кифла, ама умна!

Искам кифла, ама умна!
Снимка: Thinkstock

Рая Синева

„Хайде, де, какво толкова! Момчето е добро и си търси свястно момиче. Ще излезете и ще видите”, настоява моя приятелка, решена да ме убеди да изляза на „сляпа среща” с приятел на нейн приятел.

Аз на свой ред се дърпам с оправданието „нали знаеш, не ги обичам тези работи”.

За протокола – първата ми „сляпа среща” наподобяваше интервю-монолог. В ролята на интервюиращия и двигател на моноспектакъла бях аз, като през цялата вечер си повтарях „Говори и питай. Говори и питай. Поне да не си мълчите”.

След поредното настояване в стил „Хайде, нищо не губиш”, все пак си казвам „Е, какво пък толкова” и хъката-мъката, се съгласявам.

Давам разрешение да му дадат моя телефон, за да ми се обади и да се разберем за среща. Минава ден, два, три... от уж „доброто момче” няма и следа. Четири, пет, шест... пак нищо.

Осъзнала, че работата явно няма да я бъде, започвам трескаво да се чудя що за мъж трябва да си, за да ангажираш приятелка на приятелка на приятел с клишето „търся си свястно момиче”, след което да биеш отбой и поне мъжки да не издържиш една пробна среща.

Питам приятелката си сватовница и получавам следния отговор: „Ами, той всъщност търсел друг тип жена...”. Моля?! „Тип кифла (разбирай мацинка с руси букли и токчета), ама по възможност умна”.

Шах и мат!

Осъзнах, че след като съм била проучена във Фейсбук – този убиец на спонтанните изненади, е станало ясно, че нито съм руса, нито с букли, токчета се не виждат, а с интелекта си така и не успях да си направя селфи. Ей така, за имидж просто. Накратко – не съм Типът.

Разказвам тази история с усмивка и пълното убеждение, че ако нещо не се е случило, значи не е трябвало да се случи. Разказвам я обаче и с ясното съзнание, че до болка натякваното ни клише „жените не знаят какво искат” важи с пълна сила и за мъжете.

Не обичам генерализациите – смятам ги за посредствени.

Но, да, има и такива мъже – които мислят в клишета и поставят жените в безумни калъпи. Които не просто не знаят какво искат, но нямат и смелостта да довършват нещата докрай. За които жената е опаковка, „ама умна” и които никога няма да разберат как се преоткрива жена отвъд русите ѝ букли.

А глупостта, както и посредствените клишета, ходят по хората – и мъже, и жени. И бъдете сигурни – нищо не убива живота така, както те го правят.

Прочетете още:

Отмъщение с боя: Грозното лице на изневярата

А ако се влюбиш във фермер?

Трябва ли винаги жените да умират?

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти