Емоциите имат мирис

Надушвам, че сме от една порода
Снимка: Thinkstock

Учени от холандския град Утрехт са установили след серия тестове, че емоционалните състояния като страх и отвращение всъщност имат специфичен мирис.

За целта експертите накарали десетки представители на мъжкия пол да изгледат няколко филма на ужасите и такива, от които човек изпитва отвращение.

Освен това те не трябвало да консумират никаква силно подправена храна, да пият алкохол или пушат, да използват дезодоранти или да правят физически упражнения – все неща, които променят естествената телесна миризма.

След като филмите били изгледани, експертите взели проби от потта на доброволците и помолили жени, избрани на случаен принцип, да помиришат въпросните семпли.

Оказало се, че изражението на лицата им при помирисване на пробите (които са били взети след гледането на филми на ужасите) съвпадало с това на мъжете, гледали страховитите кино продукции – тоест гримаса, показваща страх и уплаха.

Същото се случило и при помирисването на потта, събрана след наблюдаването на видеоклиповете, провокиращи отвращение – тогава дамите показвали физиономии на погнуса, идентични с тези, които правим при гледане на отблъскващи кадри.

Подобни изследвания бяха проведени и през 2010 г. в щата Тексас, доказващи, че силно привързаните партньори – могат да усетят миризми на чувства като страх, щастие и сексуална възбуда.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти