Как да съчетаем цветовете в интериора?

Платена публикация

интериор цветове
Снимка: iStock

Всеки, който някога е опитвал да ремонтира и преобрази дома си, знае колко важно е да се съчетаят правилно цветове в интериора. Те не просто създават определено настроение, но могат да направят стаята оптически да изглежда по-просторна, по-топла или по-светла. Изборът на правилните тонове и нюанси може да е сложен, особено ако искате да сте в крак с последните модни тенденции. Затова е важно да знаете какво е актуално, как да съчетаете цветовете и кои са подходящи за различните стаи в дома ви.

Кои цветове са актуални за интериора тази година?

Всяка година се наблюдават определени цветови тенденции в обзавеждането и интериора. Тази година се завръщат топлите и земни нюанси – тъмносиньо, теракота и есеннозелено, които се съчетават перфектно със светли, нежни и неутрални като бледорозово и ментовозелено. Златните и медните акценти обединяват цялостната визия и обогатяват излъчването на стаята.

Кои цветове за кои стаи са подходящи?

Подходящ ли е червеният цвят за спалнята? А черният за всекидневната? Екипът на МебелМаг ви дава няколко съвета по този въпрос:

1. Кухня и трапезария

Кухнята е сърцето на всеки дом и се нуждае от цветове, които да ѝ придадат усещане за уют и топлина. Сред подходящите за това пространство са нюансите на охра, оранжево и жълто. Могат да бъдат пастелни или ярки. Добър вариант са и неутралните в топлата гама.

2. Дневна

Холът е мястото за почивка и отдих. По-студените цветове, като светлосиньо или сивкаво, могат да създадат спокойна и уютна обстановка, подходяща за пълен релакс. Избягвайте ярките цветови комбинации или тези, които натоварват зрението – като червен и яркозелен. Ако искате контраст, можете да прибавите тъмни завеси, декорации или дори някои мебели в наситени нюанси.

3. Спалня

Спалнята изисква нежни и успокояващи нюанси. Пастелните нюанси, като лавандула или меко прасковено, могат да допринесат за добрия ползотворен сън. Неутралните цветове са подходящи, а някои интериорни дизайнери залагат и на черно или тъмнокафяво.

4. Баня

Тук имате възможността да експериментирате с по-контрастни комбинации. Например, тъмносиньо и бяло може да създадат модерен и свеж вид. Тази година е модерна банята в мрамор или бетон – сиво и бяло чудесно могат да се съчетаят с изкуствена растителност по стената или аксесоари в ярки неочаквани цветове.

Как да съчетаем правилно цветовете в интериора?

Когато трябва да боядисате стените в дома си или да изберете ново обзавеждане, ще ви се наложи да помислите относно как да съчетаете цветовете в интериора. Ето няколко идеи, които ще ви помогнат да се справите:

  • използвайте различните цветови схеми (аналогова, допълваща, монохромна и др.) – това може да ви помогне да определите кои цветове се допълват и контрастират най-добре и как да ги съчетаете;
  • помислете за светлината – цветовете изглеждат по различен начин при различна светлина. Преди да боядисате стаята, тествайте при дневна и изкуствена светлина (топла, студена и неутрална);
  • добавете акценти – акцентните стени или мебели могат да изместят фокуса към определено място. Ако решите да боядисате три от стените в хола в светъл неутрален цвят, а четвъртата – в тъмен контрастен, то тя ще бъде акцентът в стаята;
  • експериментирайте смело – не се притеснявайте да съчетаете топли и студени нюанси или светли и тъмни. Така ще добавите дълбочина към пространството.

Изборът на цветове за интериора на вашето жилище е важна стъпка към създаването на уютен и естетически издържан дом. Винаги е добре да се информирате и да планирате предварително как да съчетаете цветово мебелите и стените, независимо дали искате да сте в крак с тренда или просто искате интериор, който отговаря на вашите лични предпочитания.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти