Създадено за RESCUE®

Как да помогнем на приятел с тревожност

a
Снимка: Vedra International

Несигурността, бомбардирането с лоши новини, чувството за приближаваща опасност – живеем в такава напрегната обстановка вече една година. Никак не е изненадващо, че по-емоционалните хора сред нас развиха сериозна тревожност, отключиха паник атаки и други нервни разстройства.

Ако някой от най-близките ви хора „не са на себе си“, обзети са от мрачни мисли и страхове, че с тях ще се случи най-лошото, вероятно са попаднали в плен на тревожността.

Тя  може да има и физически измерения – устата пресъхва, сърцето започва да бие учестено, появяват се безпричинни мускулни болки, сънят се разстройва.

Хората, които изпадат в такива състояния, имат нужда от помощ. Тя може да дойде от специалист, ако човекът е осъзнал тази нужда, или просто от приятел, който разбира добре състоянието и знае как да съдейства.

Ето правилните жестове на внимание и грижа, с които можете да помогнете на близките си да намалят тревожността и притесненията, свързани не само с пандемията, но и изобщо с различните житейски ситуации:

Проявете разбиране

Един разтревожен човек, който вижда света в черни краски, има нужда от съчувствие. Това не означава да се съгласите с неговите негативни прогнози, а да го изслушате търпеливо и да кажете „Разбирам как се чувстваш“, „Мога да предположа, че не се чувстваш добре от това“ и т.н.

Уважаването на емоциите на отстрещния човек е стъпка 1 в процеса на преодоляване на неприятните състояния.

Не осъждайте, не се подигравайте

d
Снимка: iStock/ Getty images/ Freepik

„Ти полудя“, „Я стига с твоите глупости“, „Стегни се“ - това няма да помогне. По-скоро ще накара човека да се чувства още по-сам и в още по-голяма опасност, защото дори приятелите му ще са го изоставили и той няма откъде да получи помощ.

Поддържайте отношенията си

Общуването с черноглед човек, обзет от тревожност, може да е много мъчително и е разбираемо, ако започнете да избягвате приятеля си. Вместо това обаче изградете ритмичност на отношенията си и вие „водете“ срещата – предложете разходка, припомняйте стари забавни моменти, направете малък подарък-изненада и т.н.

Предложете допълнителна подкрепа

Освен емоционална, подкрепата може да е и под формата на терапии на физическо ниво – йога, медитация или прием на комбинация от капки против паника и страх.

a
Снимка: Vedra International

Още едно работещо решение са Рескю капките на д-р Бах, които са перфектното допълнение за един по-спокоен и щастлив живот. С доказаните във времето ефекти и ползи върху милиони хора по цял свят, цветните есенции на д-р Бах биха могли да спомогнат за нормализирането на вашето ежедневие, повлиявайки благотворно върху предизвикания от несигурната среда психо-емоционален дисбаланс.

Продуктите от серията  „спасителна смес“ на д-р Бах действат директно върху човешката енергийна система, като по този начин може да повлиява различни състояния на психо-емоционално и физическо ниво. Универсалният ефект на Rescue се дължи на действието на включените в него цветни есенции, които са свързани с често срещани негативни модели на поведение, появяващи се в отговор на стресиращи ситуации -  нервно свръхнапрежение, предизвикващо паническа реакция, неефективни, объркани реакции в стремежа по-бързо да се излезе от критичната ситуация, страх от загуба на самоконтрол, стрес на работното място, притеснения за близките и др.

Те биха могли да допринесат за нормализирането на ежедневието на изнервени и тревожни хора, като повлияят благотворно емоционалното им и физическо състояние.

Бъдете благодарни

Имайте предвид, че е много трудно за човека с тревожност да намери сили да сподели пред някого своите проблеми. Обикновено страхът е да не бъдеш отхвърлен или осмян. Ако ваш близък ви е доверил тези свои проблеми, значи той има висока степен на доверие във вас и ви цени като човек.

Съдържание предоставено от Vedra International :

Попълни сега анкетата „Емоции по време на пандемия“ организирана от Vedra International и участвай в тяхната томбола! Всички лични данни, събрани чрез анкетата, се обработват само и единствено от Vedra International.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти