Специално

Защо все повече жени искат мустаци?

Защо все повече жени искат мустаци?
Снимка: iStock/Getty Images

Ноември е и разговорите за мустаци като че ли се случват на всеки ъгъл. Не са малко и мъжете, които се появяват с този ретро “аксесоар” на лицата си.

Но какво всъщност се крие зад традицията мъжете да си пускат мустаци през ноември и защо все повече жени се включват в тази инициатива?

От смешното към важното

На света има не повече от петима мъжа, на които мустаците им отиват. Затова и всеки път, когато мъж се появи сред приятелите си с мустаци, започват шеги и подмятания.

Това са забелязали група приятели през 2003-та година. Вдъхновени от месеца за борба с рака на гърдата, те се запитали не е ли време да се говори за мъжкото здраве също толкова активно.

Зачудили се как изобщо може да се повдигне въпроса за нещо толкова деликатно като простатата и разбрали, че един рошав или рехав мустак, изникнал през ноември на лицето на най-близкия ти приятел, е лек и естествен начин да се подхване разговор по темата.

Снимка: iStock/Getty Images

И така стартира традицията за Мовембър - игра на думи от ноември и мустаци.

Сега, 20 години по-късно, движението Мовембър е със световна популярност, но като че ли все още превенцията на мъжкото здраве има нужда от шумни, гръмогласни посланици.

Затова е време да се включим и ние, жените, които може и да не харесваме мустаци, но харесваме притежателите им - нашите съпрузи, бащи и синове.

Какво може да направи една жена през ноември за любимия си мустак и мъжа към него:

Да му запише час за профилактичен преглед на простатата, особено ако е над 50 години

Снимка: iStock/Getty Images

Общото време за преглед е не повече от 30 минути, но те са достатъчни, за да сте спокойни, че мъжът до вас е здрав и активен.

Да готви по-малко люто и да не прекалява с наливането на алкохолни напитки

С какво ще се храни един мъж, доста често се определя от жената. В повечето домове жената е тази, която определя какво ще се вечеря, кога ще идват гости, какво ще е менюто.

Затова е и много важно точно ние, жените, да сме наясно какво стимулира уголемяването на простата. Това са лютивите храни, тежките меса и алкохолът. Не става дума да слагаме мъжете около себе си на растителна диета, макар че много от тях имат нужда.

Снимка: iStock/Getty Images

Става дума да избирате за готвене чисти меса, да предлагате по-често риба, отколкото пържоли, да не пържите и да замените традиционния аперитив високоградусен алкохол с чаша лека бира или просто “да забравяте” да сложите на масата питие.

Да го подкрепя, ако усети промяна в мъжката му сила

Снимка: iStock/Getty Images

Освен честото уриниране, другия ясен белег за проблем с простата е намалената потентност. Ако забележите значителна промяна в желанието или представянето на половинката ви, не “замитайте” проблема, нито пък търсете вина в един от двамата. Най-вероятно става дума за физиологична промяна на половата система. Лека промяна на начина на живот (повече спорт и зеленчуци) ще спомогнат за поддържане на мъжката активност в годините напред.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти