6 женски правила за живота, на които е време да научим и мъжете

двойка Мовембър
Снимка: iStock

Всички сме чували, че не е лесно да си жена и дори да звучи като клише, със сигурност можем да ви представим достатъчно доказателства, че е така.

В днешния свят жената е по-мултифункционална и от най-модерните изобретения – тя се грижи за дома, семейството, работи, пътува, а междувременно полага грижи за своето здраве и добър външен вид. Всяка дама си има своя малък наръчник за щастие, в който задължително присъстват някои правила, които ни гарантират душевно спокойствие, красота и дълголетие.

Какво пише обаче в мъжкия наръчник за хубав живот и добро здраве, май не е толкова сигурно. Често господата са заети със (според тях) по-важни дела от това да се погрижат за здравето си. Е, тук идва моментът да се намесим ние и да научим своите близки от силния пол, че има какво да препишат от женския наръчник за добър живот.

двойка здраве
Снимка: iStock

Независимо дали става въпрос за член на семейството ви, близък колега или половинката ви в живота, може би имате любим мъж, който гледа с леко неразбиране на постоянния ви стремеж да се храните здравословно, на редовните тренировки или дори на честите посещения при лекаря.

Но грижата за себе си не е въпрос на женска суета, а на отговорност към собственото ни здраве. А какво по-хубаво от това ние, дамите, да привлечем към любимите си навици и занимания нашите половинки или близки?

По случай движението за мъжко здраве Movember решихме да разкрием кои са 6-те правила за качествен и здравословен живот, които мнозина приемат като женски, но всъщност са изключително полезни и дори могат да спасят живота на мъжете, които обичаме.

Хранете се здравословно заедно
Здравословното хранене и отслабването не са просто въпрос на суета. Наднорменото тегло застрашава здравето както на жените, така и на мъжете, и определено е важно и господата също да внимават с това, което похапват. Разбира се, крайните и изтощителни диети няма да ви донесат дългосрочни ползи. Вместо това ви изградете общ модел за здравословно хранене, който да следвате лесно и без стрес.

двойка здраве
Снимка: iStock

Най-напред заменете белия хляб с пълнозърнест. Ежедневното меню, богато на зелени, листни зеленчуци, е особено важно за мъжкото здраве. Витамините и антиоксидантите, открити в зеленчуците, поддържат целия организъм и особено простатата при мъжете. Затова към любимото му ястие добавете маруля, спанак, къдраво зеле и броколи. И се уверете, че ги похапвате всеки ден.

Колкото до месото, без което много мъже не могат: имайте предвид, че прекомерната консумация на колбаси, както и на червено месо (говеждо, свинско, агнешко) са вредни за здравето. PhIP е химическо съединение, което се генерира при готвене на месото при високи температури и е доказано, че може да повиши риска от рак на простатата. Рибата, пилешкото месо без кожа, бобът и яйцата са по-здравословни източници на протеини, които могат да се сготвят по много атрактивни за мъжете начини. Сега е моментът за запалите половинката си по новия еър фраъйр или мултикукъра, за които не е бил сигурен, че са ви нужни в кухнята.

двойка здраве
Снимка: iStock

Пийте много вода
Пиенето на вода е от съществено значение за здравето на простатата и цялостното здраве. Средно се препоръчва да се консумират поне осем чаши вода дневно, но количеството е различно за всеки човек. Не оставяйте мъжа си да вярва, че бирата и безалкохолното могат да заместят приема на вода. Напротив – насърчете го да намали консумацията им, особено на питиетата, които съдържат захар. Набавянето на нужните количества вода има много предимства за здравето, сред които са промиването на бактерии от пикочния мехур, подпомагане на храносмилането и нормализиране на кръвното налягане.

Не забравяйте да пиете вода по време и след тренировка, а ако правите тези неща заедно и се подсещате взаимно, ще постигате най-голям успех.

Откажете цигарите
Едва ли има човек, който да не е наясно, че цигарите са изключително вредни и повишават риска от развитие на няколко вида рак (и не само). Но докато жените като че ли се борят по-често да ги откажат заради състаряването на кожата и рисковете по време на бременност, господата понякога предпочитат да живеят с този вреден навик. Пушенето обаче допринася за някои от водещите причини за смърт при мъжете. Въглеродният окис в тютюна се прикрепя към червените кръвни клетки, докато клетката умре, което може да причини рак на простатата и други заболявания.

двойка здраве
Снимка: iStock

Добрата новина е, че в днешно време има много средства, които могат да помогнат да откажем цигарите, а ако и двамата го правите заедно, успехът е още по-възможен. Съчетаването на това с четене на подходящи книги, свързани с отърваването от този и други вредни навици, както и със здравословна и балансирана диета, ще ви донесе много ползи за здравето и удовлетворение като двойка.

Осъзнайте риска и се изследвайте
Рискът от рак на гърдата при жените е по-висок, ако те имат роднина от първа степен или няколко членове на семейството, които са страдали от рак на гърдата или рак на яйчниците. Наследствеността е важен фактор и при мъжкото здраве. Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията препоръките за скрининг на рак на простатата се различават в зависимост от това дали мъжът попада във високорискова или среднорискова група. Мъжете с по-висок риск от развитие на рак на простатата са тези, които имат двама или повече членове на семейството, които са били диагностицирани с това заболяване.

Ако сте във високорискова група, трябва да помислите за скрининг за рак на простатата, като започнете най-късно от 40-годишна възраст. Мъжете, които са с нормален риск, е добре да обмислят скрининг, около 45-55-годишна възраст.

двойка здраве
Снимка: iStock

Контролирайте стреса
Въпреки че може да не води директно до проблеми с простатата, дългосрочният стрес може да отслаби имунната система, да промени хормоналния баланс и да направи мъжете по-податливи на заболявания. В най-лошите случаи хормоните, произведени при постоянен стрес, улесняват растежа на туморите и разпространението на рака.

Ние, жените, се интересуваме от всякакви духовни и физически практики, които да ни освобождават от тревожните мисли и безпокойството. Същевременно мъжете също са подложени на стрес, но като че ли не са свикнали да мислят за него. Да, те си имат своите занимания, с които да освободят напрежението, затова ние можем да ги подкрепяме в тях, да им даваме време и възможност да се разтоварват и да ги научим на някой друг метод за справяне с тревогите.

двойка здраве
Снимка: iStock

Радвайте се на слънчевата светлина
Тук нямаме предвид да насилите половинката си да се препича на слънце като вас на плажа през лятото. Твърде малкото излагане на слънце обаче може да увеличи риска от рак на простатата при мъжете. Набавянето на витамин D, който получаваме от слънцето, е чудесен начин да се намали риска от рак на простатата. Освен това е полезен и за сърцето и поддържа бъбреците и панкреаса здрави.

Уверете се, че заедно правите достатъчно разходки на дневна светлина и си набавяте витамина чрез естествените слънчеви лъчи. Не се отказвайте от слънцезащитните продукти и не позволявайте на мъжете да смятат, че те са важни само за нас, жените, но и не се крийте от слънцето постоянно.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти