Специално

Най-важното качество на мъжа може би ще ви изненада

Най-важното качество на мъжа може би ще ви изненада
Снимка: iStock/Getty Images

Попитали 100 жени кое е най-хубавото качество у един мъж и те изброили поне 1000. Това не е виц, а самата истина, защото всяка жена харесва различни качества у мъжете – едни от нас търсят у любимия увереност, други – чувство за хумор, а трети – съвкупност от няколко характеристики, които образуват ново, уникално качество, което е присъщо само за нашата половинка.

С годините нашите собствени изисквания и предпочитания търпят промяна и това, което ни е харесвало у мъжете, когато сме били на 20, със сигурност няма да е същото, когато сме на 40. Всъщност, ако попитаме някоя по-възрастна жена кое качество най-много харесва у мъжа си, почти сигурно е, че ще отговори „че се разболява рядко!“ И ще е напълно права, защото здравето наистина е най-важното и ценно качество, което да искаме един човек да притежава – особено ако е мъж.

Снимка: iStock/Getty Images

Жените знаем от опит, че здравето на мъжа е от изключително значение за благополучието на цялото семейство и колкото и да се шегуваме, има нещо вярно в това, че те преживяват и най-дребната настинка с неописуема трагичност. Извън шегите обаче кажете си честно – има ли нещо по-хубаво от това партньорът ти да е здрав и да се радвате заедно и пълноценно на живота? Разбира се, че няма и това се разбира най-ясно в моменти, в които здравето – нашето или на нашите близки - е застрашено.

Днес ще поговорим за мъжете и тяхното здраве, не само защото то е най-доброто им качество, а защото вече сме в месеца, в който то е международна тема. Този месец Movember – движението, което е превърнало здравето на мъжете в своя кауза, отбелязва своята 20-годишнина. Стартирало почти на шега през 2003-та от двама австралийци, Травис Гарон и Люк Слатъри, днес то е супер популярно по цял свят със своя символ – чифт мустаци, от които идва и името на кампанията Movember, съдържащо думата „mo“ - умалително за „мустаци“.

Акцент на движението винаги са били трите най-големи здравни теми, засягащи мъжете – психично здраве, рак на простатата и рак на тестисите, и най-вече профилактиката на тези състояния, които могат да спасят милиони животи всяка година.

Снимка: iStock/Getty Images

И тъй като именно жените сме тези, които можем да въздействаме на мъжете да полагат грижи за здравето си, следващите редове са посветени на тази мисия – да се погрижим за своите мъже навреме, така че да имаме възможност да се радваме на живота заедно с тях още дълги години.

В България ракът на простатата е вторият най-разпространен вид рак и представлява 17% от всички злокачествени заболявания. Това заболяване може да бъде предотвратено или установено в началните му етапи и оттам - третирано напълно успешно, ако мъжете правеха профилактични прегледи редовно.

Простатата се превръща в проблем при мъжете след определена възраст, като първите признаци, че има някаква нередност, включват отслабен и непостоянен поток на урината, затруднения при уриниране, както и чести позиви за уриниране през нощта. Ако мъжът има по-сериозни оплаквания или болки, посещението при лекар е задължителен, за да може да получи адекватно и навременно лечение.

Както с всичко останало в живота, и тук превенцията има огромна роля. Колкото по-рано мъжът обърне внимание на правилното функциониране на простатата си, толкова по-бързо ще може да се реагира, ако има проблем. Много често при преглед се установява така наречената доброкачествена простатна хиперплазия (ДПХ), която е често срещан проблем при мъжете над 50 години. В първата степен на ДПХ (която „върви“ с леки уринарни проблеми) лекарите обикновено препоръчват само "наблюдателно изчакване" – проследяване на състоянието и въвеждане на леки промени в начина на живот.

Снимка: iStock/Getty Images

Обикновено препоръката на лекарите след появата на първите симптоми е мъжете да приемат добавки, които подкрепят нормалната функция на простатата и отделителната система.

Само хранителните добавки обаче не са достатъчни, за да доведат до устойчив ефект и там се намесваме ние, жените. На нас се пада тежката задача да убедим мъжете, че е необходимо да направят някои козметични промени в начина си на живота – да приемат по-малко алкохол, да се движат повече и да включат в менюто си храни, богати на минерали и витамини. Наша е и задачата да им напомняме, че трябва да се подлагат на редовни профилактични прегледи, защото те са от основно значение за ранното откриване на каквито и да е отклонения в здравето.

И ако мъжете отначало не проявяват интерес и искат да си продължат постарому, можете просто да им кажете, че в интернет тече състезание за най-хубаво качество у мъжете и много искате да го спечелите вие двамата с едно от най-ценните качества – здравето. Това със сигурност ще ги стимулира да се вземат в ръце!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти