Жана Жекова: "Модата е къртовски труд"

Жана Жекова по време на церемонията за раздаването на наградите "Златна игла" за 2013 г.
Снимка: БГНЕС/Петко Налбантов

Християн Немски

От три десетилетия дизайнерката Жана Жекова живее в крак със света на модата, създавайки официални рокли и бизнес облекла. Как от машинен инженер се става дизайнер, лесно ли се постига баланс между творческия и комерсиалния успех, докъде се простира кичът, защо е важно да си смел и решителен и какво я привлича в екзотичните дестинации - предстои да разберем.

* Жана Жекова е между най-известните и утвърдени наши дизайнери. Член е на Съюза на българските художници от 1987 г. Завършила е машинно инженерство във ВМЕИ, София. Тя е първата родна моделиерка, която вдъхва нов живот на дамския корсет и го налага отново във вечерната визия на българката. За творчеството ѝ са характерни елегантността и изчистената линия на силуета. Ръчно обагря и дорисува тъканите за своите тоалети. Сред нейните любими материи са коприната, дантелата и шифонът. Жана Жекова е трикратна носителка на наградата на Академията за мода "Златна игла" (1996 г. и 1999 г., а през 2006 г. получава и "Златна игла" за цялостен принос в областта на българската мода). Години наред създава вечерните облекла за българските участнички в конкурса "Мис Свят" и е официален дизайнер на конкурса "Мис България" през 2001 г. Авторка е на вечерните тоалети на актрисите във филма "Хищна птица" (сценарист Боян Милушев, с участието на Ричард Чембърлейн).

- Вече почти 30 години се занимавате с мода. Как решихте да се насочите към това изкуство при положение, че сте дипломиран машинен инженер?
- Всичко започна доста прозаично. Помня, че бях изработила една красива бяла блуза с дантела на гърба, изкопирана от модно списание. Правеше ми впечатление, че през лятото чужденците, които тогава отсядаха на нашето Черноморие, постоянно се заглеждаха в мен. Сигурна съм, че това се дължеше именно на интересната кройка на въпросната блуза. После започнах да правя дрехи за приятели и така нещата лека-полека потръгнаха. Но в социалистическия режим не беше прието да се продават облекла по този скрит начин. Затова се явих пред комисия от членове на Съюза на българските художници, които много харесаха моята колекция и ми позволиха да направя самостоятелна изложба. Това беше абсолютен прецедент, защото такова право имаха само хора, завършили Националната художествена академия. Оттам нататък кариерата ми се разви много лесно и успешно. Бих казала, че днес за мен е доста по-трудно да вървя напред в професионален план от онзи начален период.    

- Как се промени стилът на българската жена през годините?
- Съвременната българска жена е много по-динамична, информирана и взискателна към външността си.

- Търпи ли днешната мода у нас положително развитие?
- Проблемът при младите ни дизайнери не са идеите, а тяхното практично налагане на пазара. Знам, че времената са трудни, но винаги ще има глад за хубава и качествена мода. Аз обичам да се съветвам с колеги дизайнери, защото постоянно се съмнявам в себе си дали не може да се измисли още по-интересен модел на дадена дреха.

- Без какво не може дамската визия (гардероб)?
- Без малката черна рокля (колкото и тривиално да звучи), без красив панталон и без копринена блуза.

- Кое определяте като непоправим кич?
- Една от най-неприятните гледки за мен е, когато видя пълна и ниска жена с къса пола и разголено деколте.

- Възпита ли се българинът да спазва точния дрескод, упоменат за дадено събитие?
- Твърдя, че българката разбира от мода, но на повечето светски прояви ставам свидетел на безумни визии, които са неподходящи и неглижирани за конкретния повод.

- Откъде се вдъхновявате и смятате ли, че творчеството в модата днес отстъпва на бизнес елемента, къде е балансът?
- По моя преценка модата е преди всичко къртовски труд и нищо не идва даром, както редица "творци" си въобразяват.

- В едно интервю преди време бяхте казали, че искате да сте по-дръзка и провокативна в работата си, а от какво Ви е страх да бъдете такава?
- Иска ми се да бъда по-категорична и смела в решенията, които взимам. Прекалено съм боязлива и понякога премислям по-дълго от необходимото, докато предприема дадено действие. През последните една-две години се съобразявах най-вече с това, което искат клиентите, а не толкова с моите творчески възгледи. Но добрата новина е, че от тази година съм готова отново да следвам мечтите си.

- На кои принципи във Вашата професия никога не бихте изневерили?
- Държа на хубавата линия и качествено ушиване при изработката на моите тоалети. В екипа ми има хора, с които сме заедно от 10-15 години и нещата са стиковани и ясни с минимални усилия, а това е важно са успеваемостта на всяка една дейност.

- Какви ще са актуалните тенденции за летния сезон?
- Радвам се, че на българската жена взе да й омръзва черното и все по-често го заменя в своя гардероб с пъстри и весели цветове.

- Вие самата казвате, че няма абитуриентска мода, но тези балове се превърнаха във феномен през последните години, който като цяло стана еманация на вулгарността и кича. Но защо е така?
- Покрай моя приятелка всяка година посещавам по няколко абитуриентски балове и се удивлявам на пошлостта и масовостта на рокли, които са били модерни преди 20 години. Повечето семейства пестят средства, което често се "отплаща" с цената на евтино изглеждащи и безобразно скроени и ушити рокли.

- При Вас идват много абитуриентки, а доколко те самите избират тоалета или майките им постоянно се намесват във взимането на решения?
- Въпреки липсата на модерност и въображение при болшинството от абитуриентки, при мен все по-често идват момичета, които имат точна и адекватна представа как искат да изглеждат на своя бал, а техните майки само дават леки насоки в крайния избор на рокля.

- С какво обичате да се занимавате, когато не творите мода?
- Любител съм на екзотичните дестинации най вече заради прекрасната природа и изобилието от вкусна храна. За Великден бях на остров Бали. Иска ми се да посетя Хаваите и САЩ. Преди години се разтоварвах с каране на ски и тенис, но все по-рядко намирам време за тях.

* Можете да разгледате колекциите на Жана Жекова в галерията ни ТУК.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти