На днешния чаровен празник ви срещаме с Евгения Живкова

Евгения Живкова
Снимка: Дилян Марков

Християн Немски

Покрай днешния 8 март, с който Edna.bg отбелязва първия си рожден ден, една от най-успешните български дизайнерки реши да ни подари няколко кадъра от последната фотосесия с модели от новата колекция за сезон пролет/лято 2013, носещи логото на модна къща "Жени Стил". Какви ще са актуалните тенденции в дамската визия през следващите месеци, как се е променил стилът на българската жена през изминалите две десетилетия, ще има ли България свой дизайнер, утвърден на световните модни подиуми, и какво се случва днес с асамблея "Знаме на мира" - ще разберете от интервюто ми с Евгения Живкова.

Родена е на 7 ноември 1965 г. в София. Завършва средно образование в Националното експериментално училище в Горна баня (1983 г.) и същата година е приета история в СУ "Св. Климент Охридски" и втора специалност философия. Дипломира се през 1988 г. като специалист по история и теория на културата. От 1988 г. до 1991 г. специализира в областта на древната индийска култура – Харапска култура. От 1988 г. до 1992 г. работи в Института по култура към БАН като научен специалист. Народен представител в 39-то и 40-то Народно събрание (в периода 2001-2009) от Парламентарната група на "Коалиция за България", безпартийна. Тя е и заместник-председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта. Член на Комисията по култура и Комисията по образование и наука. През януари 2007 г. става член на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа и е заместник-председател на постоянната делегация на България. През 1991 г. създава модна къща "Жени стил". През 1999 г. учредява фондация "Людмила Живкова – Знаме на мира" и възстановява асамблея "Знаме на мира". Модна къща "Жени стил" е носител на наградата "Златна игла" за 1996 г., връчвана от Българската академия за мода. Евгения Живкова е номинирана три пъти за "Дизайнер на годината" (1995 г.,1999 г., 2002 г.), а през 2000 г. е избрана за такъв. През 2005 г. получава и отличието "Златна игла" за цялостен принос към българската мода. Омъжена, с две дъщери.

- Новата колекция на "Жени Стил" за сезон пролет/лято 2013 вече е факт. Кое Ви вдъхнови при нейното създаване и кои ще са водещите тенденции през следващите месеци?
- През този пролетно-летен сезон отново обръщам поглед към елегантния стил от шейсетте години на миналия век. Роклите и полите са предимно къси, дължините им са малко над коляното. Едната тенденция при тях е на изчистена линия, прибрана около тялото, а другата на силно разкроените рокли и поли. Те могат да се носят в комбинация с подходящи манта. Саката са разнообразни, много модерни за сезона са блейзерите в райе, а също и късите джемпъри, изработени от дантела и букле. Цветовете са оранжево, коралово, екрю, черно, бежово. Хит за лятото ще са дрехите, изработени от платове в комбинация на различни райета, като доминират черно и бяло, черно и беж, бяло и синьо. В много от моделите е разиграна комбинация на различни материи.

- Вие сте пряк наблюдател в изграждането на модния вкус на българската жена през последните 20 години. Какво Ви харесва и не Ви допада в сегашната й визия?
- През последните години на българския моден пазар се развиха много родни марки, както и навлязоха редица световноизвестни чужди брандове за облекла. Това даде възможност на българката да следи отблизо модните тенденции, а също така да получава професионална консултация. Смятам, че работещите жени полагат усилия да изглеждат адекватно за позицията, която заемат на работното място и в обществото. Понякога, особено при младите, има залитания към определени модни тенденции, които се налагат от шоубизнеса, но това е неминуемо в днешното информационно общество.

- Как се насочихте към модата? Дали това, че майка Ви е имала афинитет към изкуството повлия на Вашия професионален избор?
- Определено културната среда, в която съм израснала, допринесе много за професионалната ми ориентация. Покрай майка ми имах възможност още от малка да се докосна до културата и модата. Обиколила съм много от българските модни предприятия, които бяха изключително добри и модерно оборудвани за времето си. В България се произвеждаха и разработваха текстилни, трикотажни, кожени и други видове облекла. Специалисти от водещите предприятия ежегодно посещаваха Париж, а и други държави, за да черпят опит и информация за развитието на този бранш. Вярно е, че повече се работеше за чужбина, но имаше продукция, която се продаваше и на българския пазар. Именно заради това и сега в България има добра база за развитие в тази сфера.

- Имате две дъщери. Те искат ли да се занимават с мода или имат съвсем други интереси?
- Малката ми дъщеря Андреа иска да се занимава с мода и вероятно ще учи моден дизайн. Желае в бъдеще да разработи своя младежка линия. Голямата, Людмила, учи вътрешен дизайн и архитектура.

- Смятате ли, че има приемственост между дизайнерите от Вашето поколение и най-младите Ви български колеги? Те търсят ли Ви за съвети, а Вие "сверявате ли си часовника" с тях?
- Не съвсем, понякога млади дизайнери идват при мен за консултация, но чак за приемственост не може да се говори. Като че ли повечето български дизайнери от различните поколения работят сами и не общуват много. Но има и дизайнери като Мариела Гемишева например, които преподават на студенти в Националната художествена академия. Аз също преди време преподавах мода за период от една година в Югозападния университет в Благоевград.

- Накъде според Вас върви световната мода и как се вписва България в нея?
- Като че ли световната мода е в лека криза по отношение на идеите, на мен така ми се струва. Прави впечатление обаче, че много млади дизайнери навлизат и започват да развиват свои собствени марки. Български дизайнери от по-младото поколение също правят такива опити. Мисля, че сега е моментът, който има желание и възможност, да се пробва на световните модни подиуми. За съжаление подкрепа по различни европейски програми не може да се получи на този етап. Преди половин година няколко носители на наградата "Златна игла" се обединихме и се обърнахме към Агенцията за малките и средни предприятия и към министъра на икономиката за съдействие за участието на български фирми по време на Седмицата на модата в Париж, но за съжаление нищо не се получи. Така че всеки трябва да разчита на себе си.

- Вие възстановихте международната детска асамблея "Знаме на мира" (основана по идея на Вашата майка)? Какво се случва днес с тази инициатива и в каква посока бихте я доразвили?
- В момента развивам инициативата чрез организиране на различни изложби и конкурси, скоро предстои конкурс за рисунка по повод Деня на детето. Имам желание да направя отново детска асамблея в София, но при сегашното състояние на държавата ни това не е много лесно. За такова мащабно събитие се изискват доста средства.

- На днешния 8 март сайтът Edna.bg става на 1 година. Какво пожелавате на нашите читатели и какво е отношението Ви към Международния ден на жената?
- Аз уважавам Международния ден на жената и пожелавам на всички български жени здраве, щастие и по-спокойно и светло бъдеще!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти