Лековитият зеленчук, който е тайното оръжие срещу косопада

Зеленчукът, който се бори с косопада
Снимка: Thinkstock

Жените имат цял паноптикум от страхове – пъпки, целулит, стрии и т.н., но със сигурност всички ще се съгласим, че косопадът е най-големият кошмар.

Докато всичко останало все пак може да бъде избегнато, преборено или пък скрито с грим, то косопадът е опасен враг на здравето, красотата и самочувствието, който може да бъде изключително подмолен и упорит.

Затова, за да си стои косата на главата ви и да спите спокойно, най-добре е да вземете мерки навреме.

Като начало спазвайте няколко простички правила:

1. Ако се боядисвате, то избирайте качествени продукти. Ненапразно е казано, че евтиното излиза по-скъпо.

2. Винаги ползвайте балсам без значение дали е с или без отмиване

3. Ако изправяте или къдрите косата си с преса или маша, то задължително ползвайте термозащитни продукти за коса.

4. Подхранвайте косата поне два пъти в месеца с подходяща маска.

И ако се чудите коя маска е подходяща, особено когато става дума за косопад, то веднага ще ви предложим няколко.

Колкото и странно да звучи, най-доброто средство срещу капеща коса е чесънът. Този природен антибиотик може да мирише прекалено натрапчиво и дори неприятно, но истината е, че е цяло съкровище както за имунната система, така и за здравето.

Ето и рецептата:

Обелвате една глава чесън и намачквате скилидките. Поставяте ги в тензух и изстисквате сока. Останалата смес втривате в корените на косата. Оставяте да действа два часа, като може и повече, след което отмивате. Много е важно да се знае, че всички маски с чесън се прилагат на чиста коса!

Друг вариант е с чесън и алое вера.

Смесете 1 ч. л. лимонов сок, 1 ч. л. сок от алое, намачкани скилидки чесън и яйчен белтък.
Получената смес втрийте в корените на косата и увийте с кърпа. След 20-30 минути изплакнете маската с топла вода. След прилагането на тази маска е препоръчително да измиете косата с отвара от коприва и лайка. Маската е добре да се прави пет поредни пъти преди измиване на косата.

Ще ви предложим и един трети вариант на маска за коса срещу косопад, в която чесънът може да се замести с лук – също полезен за здравето и красотата.

Няколко скилидки чесън или една глава лук (големината зависи от гъстотата на косата ви) се нарязват/смачкват или настъргват, като към тях се добавят – един жълтък, 1 с.л. мед, 1 с.л. бадемово масло или зехтин, 1 с.л. коняк.

Всичко се разбърква до получаването на хомогенна смес, след което се масажира в скалпа и се оставя да действа един час. Отмива се с хладка вода (за да не се пресече яйцето).

Можете в самата маска да капнете няколко капки шампоан, това ще помогне за по-лесното измиване и по-доброто разпределяне на маската върху косата. За видим резултат правете маската веднъж седмично.

Освен маските за коса, е добре допълнително да приемате омега-3 мастни киселини, които се съдържат в храни като сьомга, риба тон, авокадо, ядки, както и в рибеното масло.

Не оставяйте нищо на случайността, особено когато става дума за красотата.

Полезните свойства на пресните лук и чесън

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти