Тайната на парфюмите - амбра

Тайната на парфюмите - амбра
Снимка: Thinkstock

Всеизвестно е, че уханията могат да остават в съзнанието като спомени. Освен това те предизвикат и различни настроения у този, който ги е вдишал, като включително могат да изиграят ролята на афродизиак. От Kozmetikata.com ни запознават с някои от най-разпространените чувствени аромати.

Амбрата се явява един от най-неустоимите аромати за мъжете. Този природен компонент влиза в най-известните и любими на милиони жени парфюми.

По мнението на специалистите, няколко капки амбра са способни да направят мъжа абсолютно подвластен, а жената негова владетелка. Амбрата започва парфюмерийната си кариера като прекрасен укрепител на ароматите, но в рамките на няколко хилядолетия се превръща в силно оръжие за съблазън.

Какво представлява амбрата
През 21 век амбрата е позната като вещество, което се използва в парфюмерийната промишленост и ароматерапията. Въпреки това, малко са тези, които знаят откъде се добива това чудодейно вещество.

За това има вина и самото название – амбра. Тази дума на английски и френски се пише и чете еднакво, но името носи различен смисъл. Така, ambre или amber означава кехлибар, което внася допълнително объркване да потребителите. В крайна сметка, амбрата е продукт от храносмилането на някои видове китообразни, а именно кашалотите.

Масовото им унищожение се налага заради факта, че далеч не във всеки от тях се отделя това вещество (според статистиката, два екземпляра на всеки сто го произвеждат).

Въпреки това е установено, че често през живота си, когато натрупа в тялото си повече от восъкообразното сиво вещество, кашалотът го изхвърля във водата. И то може да бъде събрано от повърхността ѝ. След като бъде събрана, амбрата подлежи на сушене в продължение на две-три години, после се овлажнява и държи в спирт.

Този процес от началото до края отнема между три и шест години и превръща натуралната амбра в един от най-скъпите парфюмерийни компоненти.

Един грам, от така наречената сива амбра (най-висококачествената) струва около 386 евро.

Амбрата променя аромата си в зависимост от възрастта – от ужасно рибен до мек с едва уловим морски шлейф. В съвременната парфюмерийна индустрия се използва аналог на сивата амбра – изкуствен заместител. Фалшивият феромон не отстъпва по свойствата си на натуралния продукт и струва доста по-малко. 

Някои амброви шедьоври
На Fifi Awards 2001 (парфюмерийните Оскари), победител в категорията за най-добър класически парфюм на 20-ти век е признат Shalimar от Guerlain, пуснат през 1925 г.

Този аромат може да се назове пионер на амбровите представители, сред които са и Chanel N5 от Chanel, L'Interdit de Givenchy от Givenchy, Cerruti 1881 pour Femme от Cerruti, Dune от Dior, Versace Woman от Versace, Tresor, Magie Noire и Miracle от Lancome, Paris от YSL, Must de Cartier от Cartier, Gloria от Cacharel.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти