Най-мощните натурални съставки против стареене Част 2

Най-мощните натурални съставки против стареене Част 2
Снимка: Thinkstock

Наскоро вече ви писахме за един от еликсирите на младостта - розовото масло. Сега от "Органик шоп" ни разказват за още един силен съюзник в борбата срещу стареенето, а именно - шипковото масло. 

Ако си усетила как времето лети и вече си видяла първите бръчици и малките петънца по лицето си, със сигурност си започнала и да мислиш как да спреш хода му, защото искаш да изглеждаш така, както се чувстваш - пълна с енергия и любов към живота.

Истината е, че не можеш да спреш времето, но това, което можеш да направиш, е да остаряваш красиво и по-незабележимо. Другата добра новина е, че не е нужно да харчиш стотици левове за скъпа козметика, защото природата се е погрижила да създаде растения със силни противостареещи свойства, които помагат на кожата ти да се регенерира. Те не само са доказали действието си през вековете, но и са много по-достъпни за всяка от нас.

В тази втора публикация от поредицата ни за най-мощните съставки против стареене (първата статия четете тук), ще се спра на шипковото масло и как то влияе на кожата.

Шипковото масло се слави отдавна със своето противостареещо и подмладяващо действие. То е уникално сред растителните масла със съдържанието си на ретинол (витамин А) и високата си концентрация на витамин С. Поради този си уникален състав се счита за естествен ретиноид.

Маслото от шипки е и много богато на незаменими мастни киселини: линоленова киселина (омега-3), линолова киселина (омега-6) и олеинова киселина (омега-9). То е великолепен хидратант и се абсорбира почти незабавно и във висока степен, като възстановява необходимия баланс и влажност на кожата и подпомага нейното регенериране.

Мирисът на шипковото масло e специфичен, но не трябва да е силен.

Ето и някои от основните му свойства и приложения:

*Регенерира тъканите: Поради богатото си съдържание на мастни киселини шипковото масло има мощен регенериращ ефект върху кожата. Все по-често се използва и от хирурзи и лекари за възстановяване на кожата след изгаряния и лъчетерапия, за третиране на белези, стрии и други кожни увреждания. 

*Стимулира производството на колаген и еластин: Шипковото масло прониква в дълбочина и въздейства върху фибробластите, които са отговорни за производството на колаген и еластин, като по този начин поддържа кожата стегната и еластична и помага в борбата срещу стриите. 

*Заличава всякакви белези: Шипковото масло помага за изглаждане на кожата и за намаляване на различни белези, включително стари, хипертрофични, келоидни, в резултат на акне или шарка, белези след хирургични намеси или наранявания. 

*Хидратира кожата в дълбочина: Маслото от шипка укрепва хидролипидната бариера на кожата като по този начин намалява загубата на влага. Тъй като има висока степен на абсорбция, то овлажнява в дълбочина и е много подходящо за третиране на участъци, склонни към загрубяване, изсушаване и бръчки

*Бори се със стареенето на кожата:  Шипковото масло подхранва и хидратира кожата на клетъчно ниво. При ежедневна употреба то заглажда съществуващите бръчки, предотвратява образуването на нови и се бори с признаците на фотостареене, като по този начин поддържа кожата свежа и млада. 

*Изравнява тена и се бори с пигментните петна: Поради свойството си да регулира производството на меланин маслото от шипки изравнява тена и помага за третиране на пигментни петна в резултат на слънцето, както и мелазма и хлоазма. 

*Подобрява циркулацията: Шипковото масло ускорява и регулира микроциркулацията, като по този начин подобрява кръвотока и снабдяването на кожата с хранителни вещества. 

*Енергизира: Доставя енергия за метаболитните процеси на кожните клетки, като по този начин подпомага основните им функции. 

Можете да използвате шипковото масло чисто, като го масажирате в кожата или върху скалпа, или да добавите няколко капки към крема си.

Рецепти за домашна козметика с шипково масло ще намерите в блога на "Органик Шоп".

Автор: Боряна Златева

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти