Мемоари на плитката

Мемоари на плитката
Снимка: Thinkstock

Мария Николова

Kрасивата женска коса винаги е приковавала към себе си мъжките погледи. Когато е сплетена на плитка, тя става двойно по-очарователна. Често, когато разглеждаме живописни платна на дами от буржоазията, виждаме как техните коси са приведени в добре оформена строга плитка. Каква ли мистика обаче се крие зад тайнствените прически на мадоните от Средновековието? Сега ще разберете...

Църквата е била висш морален авторитет през Средновековието в Западна Европа, тъй като по това време била утвърдена идеята за божествения произход на властта. Суровите религиозни догми имали надмощие най-вече към нежния пол, който през този исторически период не притежавал почти никакви права, освен да изпълнява ролята на покорна съпруга, майка и домакиня.

По този повод дългата спусната свободно женска коса била асоцирана с плътската греховност. Появило се убеждението, че колкото по-малко видима и излагана на показ е косата, толкова по-хрисима, покорна и предана е нейната притежателка.

Така жените и най-вече тези с благородническо знатно потекло, започнали да търсят начини, по които да оформят гривите си без намесата на ножица. Тяхното тайно желание било да имат съблазнителни дълги коси, но също така да не бъдат набеждавани в сластолюбие и похотливост.

Сплитането на косата било хитър, лесен и богоугоден начин да се прикрие дължината, обемът и прелестта на къдриците. Плитките били като красиво украшение, но основната им цел била да "дисциплинират" прическата.

С времето започнали да се появяват нови различни варианти, чрез които дамите "изкоренявали греха" от косата си. В направата на прическата участие вземали панделки, ленти, цветя, мъниста, скъпоценни камъни, декоративни елементи, които били увивани в сложни плетеници. Много често след това главата се покривала с мрежест плат или шал.

Единствено младите неомъжени момичета имали право на повече свобода в оформянето на косата. Edna от най-разпространените прически за девойки по онова време била именно сплитането на две плитки на тила, които обграждали главата и минавали през челото като лента.

Жените, които не сплитали косите си в наложилата се форма, често били обвинявани във вещерство или били считани за куртизанки.

Прическите с плитки били доста практични за епохата си, тъй като позволявали косата да се запази за по-дълго време чиста при изпълнението на ежедневната работа.

Днес плитката преживява своя ренесанс.

Всъщност тя никога не е излизала от широка употреба, благодарение на своето удобство и простота. В последно време едни от най-големите имена в света на модата преоткриват изяществото на благородната прическа като "украсяват" косите на моделите си именно с различни вариации на плитката.

Новаторска прическа тип "средновековна принцеса", романтичен "венец" около целия скалп, зигзагоoбразна френска плитка или раздърпана плитка в стил бохошик – всички тези стилове се появяват по различни модни дефилета и не престават да печелят овации и възхищения.

От модния подиум плитката директно атакува и ежедневието на Edna жена. Все по-често виждаме дами, сплели косите си в многообразието от възможности. Рибена кост, опашка – плитка, африкански плитки, стълбовидна плитка, усукана или зигзагообразна плитка, плитка от пет нишки, небрежна раздърпана плитка... Това са само една малка част от всички начини, по които бихте могли да направите косата си досущ като на истинска принцеса.

През последните десетилетия широко разпространени по света станаха африканските плитки. Да, точно онези, които обичаме да си сплитаме, когато сме на лятна почивка и чрез които косата ни съхне по-лесно. Тяхното истинско предназначение обаче е съвсем различно.

Както знаем, по природа жителите на топлия континент имат къдрави коси, изключително трудни за третиране и поддържане. Единственото спасение от подобна непокорна и ситно накъдрена коса, и то при температури от над 40 градуса по Целзий, е тя да бъде сплетена на множество малки, тънки висулки, често украсени с мъниста и други елементи. Това е един практичен и много дълготраен вариант за плитка, защото би могъл да издържи месеци и все пак да остане непокътнат.

Без значение от дължината на вашата коса, Edna плитка би могла да стои невероятно сексапилно и елегантно и да даде цялостен завършек на визията ви, независимо дали отивате на работа или имате по-специален повод или събитие.

Дори и да се притеснявате, че косата ви не е достатъчно дълга за направата на любимата ви плитка, винаги бихте могли да използвате допълнителни изкуствени кичури или треси, които, освен че ще удължат косата ви, ще я направят да изглежда много по-обемна и жива.

Само си спомнете как, когато сте били малки, майка ви е сплитала косите, докато са мокри след баня, а преспите ли с тях през нощта, на сутринта за секунди се сдобивате с прекрасни ангелски къдрици.

За направата на една оригинална и красива плитка не е необходимо нищо друго, освен чифт сръчни ръце и въображение. Можем спокойно да заявим, че това е най-лесната, ефектна и в същото време благоприятна за косата прическа. Това се дължи на факта, че по никакъв начин не й влияем с уреди като сешоар, преса или маша, за които знаем, че се отразяват пагубно на структурата на косъма, особено ако се ползват прекалено често.

Интернет пространството е пълно с многобройни видео уроци и техники за сплитане на плитки. От вас е необходимо единствено желание и сръчност. И малко търпение.

Но стига приказки! Нека дадем порив на въображението си. Утре аз ще бъда на плитка, само трябва да избера каква точно имам желание да извая. И вие не му мислете, а украсете красивото си чело, лебедовата шия и изящния профил с неповторима каскада от ефирни кичури, сплетени в кокетна плитка. 

Да позная ли каква прическа ще си направите сега?

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти