Къната предпазва от злите сили

Стела Христова – Сачи рисува с къна върху ръката на жена
Снимка: Фестивал на цветовете

Ако Индия е в душата ви, то Стела Христова – Сачи ще ви завладее с изкуството на мехенди. Тя е създател и водещ на серия от творчески ателиета, посветени на Индия: по красота и женственост, рисуване с къна, ведическа кухня. Преподава Индийска култура.

Можете да се срещнете с нея и сами да изпитате изживяването от красивите рисунки с къна по време на „Фестивал на цетовете”, който ще се проведе на 20 юни, на открито в Арена Армеец, София.

А ето и какво сподели Стела за древното изкуство на рисуване с къна за Edna.bg:

- Колко древно е изкуството на рисуване с къна?

Стела Христова - Сачи: Рисуването с къна, познато в Индия като мехенди се датира на поне 5000 години. Източник на това твърдение е фактът, че информация за изкуството откриваме още в древността. Мехенди присъствало като част от церемониите, свързани с пречистването на тялото. Основно се рисували кръгове-символи на Бога-слънце. По този начин къната подпомагала човека в медитацията върху вътрешна духовна светлина и сила.

В отделните традиции на Африка, Близкия Изток и Южна Азия, къната има както общо приложение, така и някои специфики. В африканската култура преобладават геометричните фигури - символ на женското начало, на окото, на циклите в живота. Къната е част от магичните ритуали за предпазване на жената от злите сили, духове, енергии - протекция от всичко зло и нечестиво.

В Близкия изток къната се свързва с пречистването на жената след цикъл. Преобладават флоралните мотиви. Редовното рисуване с къна регулира цикъла, пречиства кръвта и се смята за една от превенциите срещу гинекологични заболявания.

В Индия къната се използва в две направления - едното е като терапия в древната медицина Аюрведа. Другото е като част от фестивалната традиция на Индия - за Дивали, за Холи, за регионални празници и най-вече при сватбени тържества. Рисунките са изпъстрени с елементи от флората и фауната: цветя, растения, пауни, риби, птици, костенурки и пр. Присъстват елементи и от така наречената свещена геометрия – мандали и янтри, символизиращи космическото мироздание. И всичко с цел да привлечем добра карма и благословии.

- Как се развива изкуството за рисуване с къна в Индия и в другите краища на света?

С. Х: Рисуването с къна отдавна е излязло отвъд строгите традиции и се е превърнало в част от разкрасителните процедури, използвани в ежедневието от всяка жена. В Индия рисунката с къна можете да получите както от приседнали на улицата артисти, така и в луксозните салони за красота - разбира се, качеството и цената ще варират. Миксът от стилове и символи, в добавка с орнаментика и похвати от западната боди арт традиция, превръща рисунките с къна във вечно свежо и модерно преживяване.

- Какви са здравословните аспекти на мехенди отвъд символиката и естетиката?

С. Х: Както споменах, от древни времена къната е използвана и заради своите лечебни и терапевтични свойства. Къната има доказани антисептични и антибактериални свойства. Етеричните масла на самото растение балансират хормоните и подпомагат функциите на черния дроб. Лекуват редица кожни заболявания, премахват стреса. Регулират цикъла и предпазват от гинекологични заболявания.

Не се препоръчва, обаче, използване на къна от бременни жени, особено през първите месеци на бременността. За това пък бъдещите майки в девети месец, могат спокойно да изрисуват коремите си с красиви мандали и орнаменти. Къната повишава по естествен начин нивото на окситоцин в организма, с което подпомага родилката.

- Какви са вярванията на индийците за изрисуването на тялото?

С. Х: В индийската философска система е заложен афинитет към красотата и хармонията. Произлиза от древните вярвания, че Бхагаван (от санскрит „Бог“) е надарен с всички съвършенства, най-важното, от които е красотата. Стремежът към красивото е порив за свързване с божественото в нас и около нас.

Фестивалът Холи е посветен на Бог Кришна - с неговите неспирни битки със злото. Но самата дума „Кришна“, означава „най-красивият, всепривличащият“. В чест на Кришна, победата на доброто над злото се ознаменува по пъстър и „всепривличащ“ начин - чрез символична битка с цветни прахове и бои.

- Как западната жена изразява себе си чрез рисунките с къна?

 С. Х: В началото с по-плахи стъпки, но днес все по-смело, западната жена и в частност българката преоткрива чрез къната своята женска енергия. Дали заради мода, екзотично преживяване или защото разбират дълбокия смисъл на мехенди, все повече дами се запалват по рисуването с къна. В обучителните ателиетата по рисуване с къна , които организирам от близо четири години, стотици жени се потопиха в магията на мехенди. На тези ателиета всяка дама се учи да рисува мехенди сама - така чрез практика и емоция любовта към древното изкуство се разпалва  в мнозина.

Билети за "Фестивал на цветовете" можете да намерите в мрежата на Eventim.bg, както и директно в официалната страница на събитието във Фейсбук.  

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

На коя филмова героиня се оприличавате най-много?

Мара Белчева - красивата българска поетеса
Известни

Мара Белчева - красивата българска поетеса

Битка за сърцето на една от най-красивите поетеси била причина...

Маршът на незадоволените жени
Свободно време

Маршът на незадоволените жени

Телата им са покрити с кожа, главата с косми, имат две очи...

8-те навика на щастливите хора
Свободно време

8-те навика на щастливите хора

Има много практични неща, които всяка от нас прави...

Абонамент