Къна – индийската тайна за красива коса

Къна – индийската тайна за красива коса
Снимка: Thinkstock

Със сигурност сте чували от вашите майки и/или баби за прилагането на къна върху косата.

В днешно време има невероятно разнообразие от бои за коса на пазара, но те, колкото и да са щадящи, не могат да гарантират, че са на 100% с натурални съставки.

Къната обаче предлага точно това – хем да смените цвета на косата си, хем да използвате изцяло природен продукт.

Истинската къна се извлича от листата на растението Хена (Lawsonia inermis), което се отглежда в много страни на Северна Африка и Средния изток.

То съдържа растителни пигменти, смоли и танини, които обгръщат косъма и му придават повече обем, блясък и огнен цвят. Любопитно е да се спомене, че билката има и противогъбично действие, поради което в традиционната медицина се използва като лечебно средство за различни кожни заболявания (като например пърхот).

Жените от Индия и целия арабски свят използват къна от хилядолетия насам, а както знаем, точно тези дами се славят като притежателки на здрави, дълги и красиви коси.

В тяхната култура косата е един от основните символи на женственост и красота.

Трябва обаче да се подчертае, че при оцветяване на косата с къна резултатите са доста различни и индивидуални.

От една страна какъв цвят ще се получи зависи от естественият цвят на косата, тъй като растителните пигменти само го обогатяват в огнено, но не могат да го потъмнят или изсветлят.

От друга, значение има и при какви климатични условия е отглеждано растението. Така например египетската къна дава по-риж оттенък, докато индийската ще ви осигури интензивно червени нюанси.

Листата, които растат по върховете на храста, са по-качествени и дават по-дълбок цвят от тези, които са в основата. За жалост обаче тази информация няма как да намерите на опаковката.

Ако цветът на косата, след прилагане на къна, не ви харесва, трябва да изчакате известно време, за да се отмие и израсте. Има обаче и по-лесен начин – да тествате предварително как би се оцветила косата ви!

Съберете няколко косъма от четката или гребена си и ги потопете за 2-3 часа в гъста смес от малко къна и топла вода. След като ги измиете и подсушите, ще видите какъв е резултатът, които се получава върху вашата коса wink

Най-големият риск при употребата на къна е дали сте попадали на истински натурален продукт, или съдържа химически оцветители или метални соли, които могат да се окажат дори по-вредни от тези в боите. 

Трябва да знаете, че истинската, натурална къна е землисто зелена на цвят и има характерен мирис на сушена билка.

Друго важно – черна, кестенява или изсветляваща къна не съществуват. Цветът, които можете да се постигне с това растение, е единствено в червеникавата гама.

Очаквайте утре продължение на статията ни за къната, в което ще ви споделим начин на боядисване с къна, както и хитринки как да получите разнообразен нюанс на косата. 

Още любопитни и полезни факти за къната можете да прочетете ТУК!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти